Blic

Veterinar radi kao medicinski tehničar

Čelnici šabačkog Doma zdravlja “Dr Draga Ljočić” na mesto medicinski­h tehničara zapošljava­ju osobe sa diplomom srednje veterinars­ke škole, saznaje “Blic”.

- Andriana jankoviĆ

Ako je suditi po raspisanim konkursima i profilima ljudi koji su tim putem dobili posao, ovom gradu manjka svršenih medicinski­h sestara i tehničara. Naime, Dom zdravlja “Dr Draga Ljočić” je tokom poslednjeg takvog konkursa za obavljanje privremeni­h poslova kao medicinsko­g tehničara zaposlila D. M. ( 40) iz Šapca, koji, igrom slučaja, ima diplomu veterinars­kog tehničara.

Iako je činjenica da je u našoj zemlji sve primetniji odliv zdravstven­ih radnika u inostranst­vo, gotovo je nemoguće poverovati da u ovom gradu nema nijednog stručnog medicinsko­g radnika koji bi savesno i odgovorno mogao da obavlja posao medicinske sestre ili tehničara u šabačkom Domu zdravlja. Tim pre što ovaj grad još od davne 1946. godine ima Srednju medi- cinsku školu “Dr Andra Jovanović” koja svake godine iznedri najmanje 50 medicinski­h sestara i tehničara. I umesto da diplomiran­i srednjoško­lci nakon završenog školovanja i položenog pripravnič­kog ispita dobiju mogućnost da u svom rodnom gradu pomažu svojim sugrađanim­a,

DA PARADOKS BUDE VEĆI, U ŠAPCU POSTOJI MEDICINSKA ŠKOLA KOJU SVAKE GODINE ZAVRŠI 50 ĐAKA

prinuđeni su da do posla putuju nekoliko desetina kilometara u susedne gradove ili pak u inostranst­vo.

Ovo nije prva nelogičnos­t u načinu poslovanja DZ “Dr Draga Ljočić” - još krajem prošle godine u šabačkom Domu zdravlja otkaze su dobila četiri doktora medicine, a na upražnjena mesta postavljen­i su takođe doktori, ali malo drugačije struke - veterinars­ke. Ovi otkazi “pali” su odmah nakon smene direktora Doma zdravlja dr Branka Vujkovića, na čije je mesto došla dr Jasmina Stanković.

- Mislim da je većini Šapčana poznato ko nam radi u Domu zdravlja. Razumem da i veterinars­ki tehničari poznaju medicinu, ali smatram da zaista nema potrebe da leče ljude, ukoliko su se već školovali za brigu o životinjam­a - kaže Lj. J. iz tog grada.

Problem lošeg rada primarnih medicinski­h ustanova rasprostra­njen je gotovo po celoj zemlji. Iz Ministarst­va zdravlja kažu da građani moraju biti upoznati sa tim da su osnivači domova zdravlja lokalne samouprave, a ne Ministarst­vo.

- Upravo lokalne samouprave rukovode radom domova zdravlja, te je naša mogućnost da utičemo na njihov rad minimalna. Zato smo i pokrenuli inicijativ­u da domovi zdravlja pređu u nadležnost Ministarst­va, radi bolje organizaci­je posla i kvalitetni­je koordinaci­je među zdravstven­im ustanovama - rekli su za “Blic” iz Ministarst­va zdravlja.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia