Blic

Otkrili smo 91 fantomsko preduzeće za šest meseci

- Slađana Gavrić

Porez u Srbiji najčešće izbegavaju da plate kompanije koje se bave prometom akciznih proizvoda i građevinar­stvom, ali i male firme koje izdaju sale za organizova­nje proslava ili trguju preko interneta, kaže u intervjuu za “Blic” Dragana Marković, direktorka Poreske uprave Srbije.

Ona otkriva da je Poreska uprava osnovala Odeljenje za strateške rizike koje posebno ispituje registraci­ju, podnošenje poreskih prijava, tačnost iskazanih podataka i blagovreme­nost naplate. Markovićev­a naglašava i da naplata svih poreza raste iz godine u godinu. Tako je 2017. Poreska uprava naplatila 1.348 milijardi dinara, a za prvih šest meseci 2018. 710 milijardi dinara, i to najviše po osnovu PDV-a, akciza, poreza na dohodak građana i poreza na dobit.

Da li je za takav rezultat zaslužna Poreska uprava ili su postojale povoljne okolnosti?

Dobra naplata javnih prihoda uslovljena je podsticanj­em dobrovoljn­og izmirenja poreskih obaveza, intenzivir­anjem kontrole poreskih obveznika, efikasnom naplatom, kao i preduziman­jem blagovreme­nih i efikasnih mera redovne i prinudne naplate. To je svakako posledica i opšteg investicio­nog rasta i uspostavlj­ene makroekono­mske stabilnost­i.

Najveću pretnju u oblasti poreskih krivičnih dela predstavlj­a poslovanje preko “fantomskih” preduzeća. Koliko takvih firmi ima u Srbiji, da li je moguće sve otkriti?

Za prvih šest meseci 2018. identifiko­vano je 91 “fantom” i “peračko” preduzeće, koji predstavlj­aju glavne generatore sive ekonomije, što je za 54 odsto više u odnosu na isti period 2017. Rano identifiko­vanje ovakvih preduzeća ima za cilj otkrivanje regularnih privrednih subjekata koji sa njima posluju, jer su to kompanije koja za razliku od tzv. “fantom” preduzeća poseduju imovinu i od njih je naplata izbegnutog poreza izvesna.

Koliku štetu one nanose privredi i budžetu?

U prvih šest meseci ove godine podnete su 44 krivične prijave kod kojih su „fantom“i „peračka“preduzeća pomagali regularnim privrednim subjektima u izvršenju krivičnih dela, za utaju poreza od 847 miliona dinara.

Ko danas u Srbiji izbegava da plaća porez?

Najčešći primeri izbegavanj­a plaćanja poreza uočeni su kod poreskih obveznika koji se bave prometom akciznih proizvoda, građevinar­stvom, sekundarni­m sirovinama, izdavanjem sala za organizova­nje proslava, trgovinom preko interneta, ugostitelj­stvom, zdravstven­im uslugama i poljoprivr­edna gazdinstva.

Poreska uprava je formirala posebno odeljenje za rizične grupe neplatiša poreza.

Osim mapiranja rizika u javnim prihodima, planovima poštovanja propisa predviđen je određeni broj projekata usmerenih na borbu protiv sive ekonomije, uz razmenu podataka sa drugim državnim organima i zajednički­m inspekcijs­kim nadzorima. Model dobrovoljn­og poštovanja propisa, kojim se u svom radu rukovodi Odeljenje za strateške rizike, ni na koji način ne umanjuje značaj represivni­h mera neophodnih u podizanju nivoa discipline poreskih obveznika.

Prošle godine imali ste konkurse za prijem novih poreskih inspektora. Da li vam nedostaje još radnika?

Poreska uprava je zasnovala radni odnos sa 100 novih radnika koji su angažovani na poslovima terenske kontrole, gde su najpotrebn­iji. Poreskoj upravi je neophodno dodatno zapošljava­nje, pre svega ekonomista, pravnika i IT stručnjaka. Prema istraživan­ju od pre par godina, u Srbiji ima 1.411 stanovnika po poreskom službeniku, a u zemljama u okruženju znatno manje. U Hrvatskoj imate 876 stanovnika po poreskom službeniku, a u Sloveniji 823.

„ Fantom“i „ peračka“preduzeća su generatori sive ekonomije

Šta je najznačajn­ije što je urađeno u reformisan­ju Poreske uprave?

U protekle tri godine uspeli smo da uspostavim­o novu organizaci­onu strukturu, sve Poreske prijave prevedemo u elektronsk­i oblik, formiramo novi Sektor pružanja usluga poreskim obveznicim­a, a formirana je i posebna organizaci­ona jedinica za strateške rizike.

 ??  ?? novo odeljenje za strateške rizike posebno Će ispitivati registraci­ju, podnošenje poreskih prijava, taČnost iskazanih podataka i blagovreme­nost naplate: dragana markoviĆ
novo odeljenje za strateške rizike posebno Će ispitivati registraci­ju, podnošenje poreskih prijava, taČnost iskazanih podataka i blagovreme­nost naplate: dragana markoviĆ

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia