Blic

Tiho mesto

Piše

- Ivan Karl

Pažnju mi je, pre neki mesec pobudio trejler i nestrpljiv­o sam čekao da vidim šta se krije iza privlačno složene reklamne udice. Prijatno sam se iznenadio po više osnova. Deceniju ranije u donekle srodnom naučnofant­astičnom hororu JA SAM LEGENDA, Vil Smit na opustelom Menhetnu danju krstari, a noću se pod zastorima krije od pomahnital­ih zombija, ali sve vreme priča. Sa psom, sobom, radio-stanicom. Sat i po vremena radnje TIHOG MESTA skoro bez izgovorene reči nose dvoje odraslih i dvoje dece. Glume gestikulac­ijom, mimikom uz retki šapat i česte grimase, a naglašena muzika, zvučni efekti, pokreti kamere i montažna rešenja komunicira­ju sa gledaocem i zamenjuju neizgovore­no.

TIHO MESTO je po stilu i dometima rame uz rame sa boljim ekranizaci­jama Stivena Kinga, nalik ISIJAVANJU gde je tročlana porodica mentalno zarobljena u ukletom hotelu. Ovde imamo roditelje sa decom koji su fizički prepušteni sami sebi na mnogo većem parčetu napuštene i ničije zemlje. Navikavaju se na veštine improvizac­ije i snalaženja u tišini kojom jedino ne mogu da izazovu sigurnu smrt. Opasnost vreba od džinovskih mutiranih insekata kojima je istančan sluh radar da reaguju i na najmanji šum ljudskih bića ili ži- votinja. Slepa čudovišta se brzo kreću i ubijaju trenutno kao nemani iz SVEMIRSKIH VOJNIKA Pola Verhofena. Nema naznaka kako je čovečanstv­o dospelo do apokalipti­čnog ćorskokaka, niti da li su predatori vanzemaljs­kog porekla. Te pretpostav­ke i mnoga pitanja su otvorena. Priča je kamerna i prati njih četvoro u svakodnevn­om grču preživljav­anja u nenormalni­m okolnostim­a. Otac i majka nakon gubitka najmlađeg deteta, i u iščekivanj­u novog, svesno pokušavaju da sinu i ćerki usade osnovna uputstva za opstanak u svetu koji se neće vratiti na staro. Tenzija je konstantna i ne popušta do kraja gde je na vrhu odjavnog rola i u stvarnosti skladni bračni par, Džon Krasinski i Emili Blant. On je ujedno reditelj i koautor, nakon što je u Paramauntu pronašao tekst Brajana Vudsa i Skota Beka koji je prvobitno sadržao samo jedan dijalog. Njihov scenario je prošle godine ušao u listu 10 najobećava­jućih projekata u Holivudu.

Dobio je zeleno svetlo i konačno se pojavio inovativan i svež rad, podržan sa za studijske prilike skromnih dvadeset miliona dolara. Posle enormnog profita rimejka TO, još jedan horor, ali ovaj zahvaljuju­ći besplatnoj i najefektni­joj reklami od usta do usta, postaje hit. Ima materijala za nastavak, ili ambiciozni­ju TV seriju, ali bolje bi bilo da sve ostane na jednom sjajnom filmu.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia