Blic

Mbape: Svet je moj, idem dalje da rušim

„Ako Kilija Kilijan nastavi da izjedna izjednačav­a moje rekorde, mož možda ću ipak mor morati da obrišem prašinu pr sa kopački“, poručio je Pele.

- VELJKO IVANOVIĆ

Francuska Francuskka je osvojila 21. svetsko svetskko prvenstvo pobedom u finalu fiinalu nad Hrvatskom (4:2), (4:2),2 a ključeve riznice u kojoj se nalazila “Boginja” držao držžao je 19-godišnji Kilijan Mbape. Ovaj mladi superstar supersstar postao je tek drugi tinejdžer koji je dao gol u finalu finnalu Mundijala - posle legendarno­g Pelea. Brazilski velemajsto­r, koji slovi slovvi za najboljeg fudbalera svihsv svih vremena, učinio je taj podvig 1958. godine ggodine protiv protivp domaćina Mundijala, ekipe Švedske, na meču koji je upamćen kao najefikasn­iji u istoriji završnih utakmica planetarni­h smotri (5:3). “Selesao” je tada prvi put u istoriji odneo kući najvažniji trofej fudbalskog sveta. Sada barijere ruši Mbape.

- Ako Kilijan nastavi da izjednačav­a moje rekorde, možda ću morati da obrišem prašinu sa kopački - poručio je Pele posle medeljnog finala.

Mbape je neverovatn­o odigrao Svetsko prvenstvo. Pre meča za titulu upisao je na konto tri pogotka, pokazavši ujedno da je najopasnij­i “galski petao”. A podsetimo, momak koji će, ako ovako nastavi, da pomuti slavu najboljih francuskih fudbalskih sinova, Zinedina Zidana i Mišela Platinija, na mapi se pojavio pre manje od tri godine. Interesant­no, i Srbija je dobro upamtila Mbapea, koji je baš u to vreme sa mladom reprezenta­cijom Francuske slavio u Kragujevcu, kada su sa 1:0 porazili “orliće”.

- Pele je obeležio istoriju. Ja sam ovde da probam da izgradim svoj put. Samo pokušavam da igram kako sam to uvek činio. Osvajanje Mundijala otvara mnoga vrata.

Hitronogi krilni napadač je jedan od najbržih koje je ova igra videla. Otud i ne čude poređenja sa Juseinom Boltom. Pa ipak, posle Svetskog prvenstva u Rusiji, čini se da će jedina usporedba biti sa “najboljim od najboljih” - Peleom. - Postizanje pogodaka i rušenje rekorda je uvek dobro, ali ja sam, zapravo, uvek radio zarad ovog gola u finalu Mundijala. Moram nastaviti, imam ambiciju da idem dalje, gde god da moj potencijal vodi. Posle svega, nije nerealno očekivati da će Kilijan postati naslednik vanvremens­kog prestola Edsona dos Nascimenta. Ali i aktuelnog, čiji se vlasnici Kristijano Ronaldo i Lionel Mesi, polako umaraju, što ostavlja prostor momku koji je nacrtan da da postane budući najbolji na j b ol j i fudbaler planete. Brojke već govore za njega. Mbape je u svojoj probijajuć­oj sezoni u Monaku postigao 26 golova, što je pomoglo “kneževima” da dođu do titule prvaka Francuske. Potom je i premijerna­j mijerna sezona u Pari Sen Žermenu bila blistava, Kilijan je isporučio 21 gol i 16 asistencij­a na 46 mečeva, pa su “sveci” osvojili sva tri domaća trofeja. Stoga, nije ni čudo što kraljevića Mbapea povezuju za kraljevski­m klubom - Realom. Ali...

- Srećan sam u Parizu, ostalo mi je nekoliko godinag godina ugo-g ugovoru. Ostajem u PSŽ-u 100 odsto - zaključio je Mbape.

MBAPE JE ZA TRIJUMF U RUSIJI DOBIO 435.000 EVRA, ALI JE NOVAC UPLATIO U HUMANITARN­E SVRHE

 ??  ?? kilijan n mbape je veĆ sa 19 godina odina postao šampion on sveta sa reprezenta­cijom zentacijom francuske, uske, a mladi napadaČ aČ želi da veĆ za dve godine sa „trikolorim­a“kolorima“postane ne i najbolji u evropi
kilijan n mbape je veĆ sa 19 godina odina postao šampion on sveta sa reprezenta­cijom zentacijom francuske, uske, a mladi napadaČ aČ želi da veĆ za dve godine sa „trikolorim­a“kolorima“postane ne i najbolji u evropi
 ??  ?? pele se našalio da Će morati ponovo da poČne da igra ako mbape nastavi da ruši rekorde
pele se našalio da Će morati ponovo da poČne da igra ako mbape nastavi da ruši rekorde

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia