Blic

Naše srebrne devojke su zlatna budućnost

Selektor Marina Maljković će biti na slatkim mukama da ove „ „klinke“uvrsti u najjaču selekciju.

- M. Zarić

Mlada ženska reprezenta­cija Srbije, Srb čiji je “Blic” medijski sp sponzor, ostvarila je veliki uspeh us na Evropskom prvenstv prvenstvu u Mađarskoj, u uslovim uslovima koji nisu baš tipični za stvaranje šampionki. U vremenima kada je žensk ženska liga na ne toliko dobrom nivou i kada uslovi za stasav stasavanje novih šampionski­h generacija g nisu zavidni, pojavila po se ekipa koja jje je osvojilj osvojila srebrnu medalju (poraz od o Španije u finalu 50:69) u podvigu dostojnom filmske p priče.

Na pr prošlom prvenstvu za junior juniorke, koje je takođe održano u Mađarskoj, naše princeze su otišle bez velikih očekivan očekivanja i podrške javnosti. Niko nije ni pomislio da bi mogle da uđu u konkurenci­ju za med medalje, a kamoli da će se naći u finalu i biti na samo koš od titule. tit Taj bolan poraz od Belgij Belgije (55:53) kao da je dao krila aktuelnoj generaciji da poleti i da stasa za najveće domete. Iako u delimično promenje promenjeno­m sastavu, samo je šest igr igračica na ovom šam- pionatu koje su bile srebrne na prošlom prvenstvu, ali su ciljevi ostali isti - medalja. I osvojena je.

Ana Joković, potpredsed­nica Košarkaško­g saveza za žensku košarku, najzaslužn­ija je za ovaj podvig. Bila je tu kada se stvarala ekipa, okupila je talentovan­e igračice, bdila nad njima i od starta verovala kako u njih, tako i u stručni štab. Sada se vidi da je posao odrađen besprekorn­o, te da je sav trud, rad i znoj dobio na značaju, i to kakvom - čudesnom.

Napad na medalju se mnogima učinio kao teško ostvariv cilj, ali one su pokazale da mogu, hoće, ali pre svega da znaju i imaju talenta da takve ambicije i ostvare.

Ivana Katanić, Mina Đorđević, Nevena Naumčev, Teodora Turudić, Vladana Vujisić, Ivana Raca, Milica Bojović, Marijana Zukanović, Tamara Jovančević, Lara Radulović, Marija Stojanović i Nevena Vučković su devojke koje su uz podršku Saveza i trenera ostvarile ovaj veliki uspeh. Otišle su izabranice selektora Miloša Pavlovića tiho na kontinenta­lno prvenstvo, hrabro su branile boje naše zemlje i takav pristup morao je da bude nagrađen. Pokazale su naše devojke da Srbija ne mora da brine za budućnost i da će Marina Maljković ubrzo imati slatkih muka koga sve da uvrsti u najjaču selekciju. Zabeležen je veliki uspeh, nastavljen niz osvajanja medalja, i to ponovo u Mađarskoj, koja je postala svedok najvećih rezultata naše košarke. Vole naše košarkašic­e da igraju u ovoj zemlji, što je uostalom potvrđeno one čuvene 2015. godine, kada je i ostvaren najveći uspeh. Izabranice Marine Maljković su se tada, potpuno neočekivan­o, popele na evropski tron. U Budimpešti su došle do zlatne medalje i zapravo je tada započela zlatna epoha srpske ženske košarke.

Devojke su otišle tiho, a iz Mađarske se vraćaju sa srebrom

 ??  ?? srpske košarkašic­e proslavlja­ju srebrnu medalju u maĐarskoj
srpske košarkašic­e proslavlja­ju srebrnu medalju u maĐarskoj
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia