Blic

Ekskurzija

-

- nikad se ne zna da li ćeš otići na putovanje, dokle ćeš stići, kako, ali ni šta će te tamo dočekati. Možda će smeštaj biti plaćen, preplaćen ili možda uopšte nije ni rezervisan. Tako ni ne čudi što je grupa đaka na svom putovanju u Barselonu stigla samo do hotela, a da nije ni kročila u sobe koje su njihovi roditelji platili. Ipak, u celom scenariju koji se ponavlja, samo su sada umesto uloga srpskih tursita srpski đaci, rola glavnog negativca pripisana je ni manje ni više nego Šakiri. Koliko god da laska da vas neko poredi sa lepom Kolumbijko­m, za jednog gimnazijsk­og profesora to bi bila uvreda, a valjda je to i poenta, kada je odvela decu bez znanja škole.

Roditelji su to znali, ipak, ili su bar morali znati, jer se zna kada i kako se ide na na školsku ekskurziju. Oni su samo želeli da njihova deca vide nešto, gde sami ne mogu da ih odvedu, povoljnije, uzdajući se u nadzor profesorke koja se, da se razumemo , obavezala na nešto što nije nimalo naivna odgovornos­t..

Možda bi se sve odigralo bolje da su ovakva putovanja jasno uređena, nadgledana od strane škola, ali čini se da onda putovanja i te kako ne bi bila jeftina, baš kao što smo često svedoci tome da beogradske đake do Ade iz centra grada škole vode po ceni od 3.000 dinara. Mnogo je praznih šaka u čije ruke na tenderima treba doturiti novčanicu više, upravo izvučenu iz roditeljsk­og džepa. U svemu tome, najmanje, čini se, stigne do nastavnika, vodiča i glavnog i odgovornog na putovanju za dečje živote. Verovatno nema onog koji se ne pokaje posle svakog - što zbog prestravlj­enih roditelja, što zbog dece koja se po prvi put nađu bez roditeljsk­og nadzora.

Zato, pre nego što se skroz obeshrabe svi nastavnici koji bi od svog odmora rado izdvojili 10 dana za vođenje tuđe dece na putovanja , neka se zakonski omogući da đaci mogu bezbedno da putuju. Sve i da je škola nadzirala putovanje, kojom magijom se moglo videti da je turistička agencija potpuni lažnjak, a uredno zavedena na APR-u.

Tu se opet vraćamo na start priče - isti scenario se ponavlja, aranžamni su postali kao “mačka u džaku”. Đacima će put u Barselonu svakako biti za pamćenje, a i dobra škola - da znaju šta ih može dočekati kada se nekada u životu nađu na putovanju sa nekom srpskom agencijom.

I to se da urediti, ali izgleda da su zakonopisc­i na nekoj podužoj ekskurzji.

#

Đacima je put u Barselonu pravi primer šta mogu da očekuju od agencija

 ??  ?? Letovanja preko srpskih turistički­h agencija postala su prava avantura
Letovanja preko srpskih turistički­h agencija postala su prava avantura

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia