Blic

Ostao bez vlasti pa bi da zapali vatru u Sandžaku

- lana gedoševiĆ

Lider Stranke demokratsk­e akcije i predsednik Bošnjačkog nacionalno­g veća (BNV) Sulejman Ugljanin zabio je prst u oko sopstvenoj državi kada je pozvao kosovskog funkcioner­a Bedžeta Pacolija da dođe u Novi Pazar u svojstvu “zamenika premijera i ministra vanjskih poslova Republike Kosovo”.

Pozivnicu BNV, institucij­e koju finansira država Srbija, potpisuje sekretar Mirza Hajdinović, a u njoj se na nekoliko mesta, uključujuć­i uzglavlje, pominje “Republika Kosovo”. Provokacij­e Ugljaninu ni do sada nisu bile strana stvar, pogotovo od kada ne učestvuje u izvršnoj vlasti. Zapravo, od kada je njegova stranka izgubila pozicije u Skupštini, a on visoke pozicije u Vladi (bio je ministar bez portfelja), svako malo pokušava da izazove poneki “incident”. Pozivom Pacoliju Ugljanin, građanin Srbije koji je bio i ministar u Vladi, praktično priznaje postojanje Kosova kao nezavisne države. Ako bi Pacoli i hteo da se odazove pozivu, morao bi da ispoštuje proceduru koja reguliše ulazak i izlazak kosovskih i srpskih zvaničnika u centralnu Srbiju i južnu srpsku pokrajinu.

Ugljanin kao da želi da privuče pažnju na sebe i nametne se aktuelnim vlastima u Beogradu, u stilu “bolje partner nego problem”. Ipak, upućeni tvrde da iza ovog poteza stoji i činjenica da je Ugljanin već u kampanji za izbor predsednik­a BNV, koji se održavaju na jesen.

- Što se mene tiče, Ugljanin i Pacoli su građani države čiji sam ja šef diplomatij­e. A sve što radimo u poslednje vreme oko priznavanj­a Kosova daje nam za pravo na zaključak da će Pacoli uskoro biti samo Ugljaninov

ministar - rekao je srpski šef diplomatij­e Ivica Dačić, koji Ugljaninov potez tumači i “finansijsk­im potrebama”.

Kako je kazao, dok je bio u Vladi Srbije ništa mu nije smetalo i bio je zadovoljan, ali čim je izgubio mesto u vlasti, postao je opozicija svojoj državi.

I zaista, dok je bio ministar, poslanik... Ugljanin nije bio toliko glasan. Od kada to više nije, svako malo predloži neku “novinu” koja, po pravilu, nailazi na negativne reakcije.

Tako je prošle godine BNV obeležilo 100 godina “sjeničke deklaracij­e” kojom je traženo otcepljenj­e Sandžaka od Srbije, a Ugljanin je tada zatražio pomoć međunarodn­e zajednice u rešavanju “trajnog statusa Sandžaka i statusa Bošnjaka u Sandžaku”.

Svojevreme­no je pozivao i Vladu Srbije i Evropsku uniju da utvrde “datum povlačenja srpske vojske, policije, tajnih službi i pravosudni­h organa sa teritorije Sandžaka”, rekavši i da je neophodno definisati i datume za “raspisivan­je izbora za organe Sandžaka” i za “uspostavlj­anje evropskih

snaga bezbednost­i i pravosudni­h organa u Sandžaku”.

Takođe, BNV je tokom njegovog mandata podržalo zahtev Bosne i Hercegovin­e za reviziju presude Međunarodn­og suda pravde u Hagu po tužbi BiH protiv Srbije za genocid, a početkom ove godine je “briljirao” izjavom da “srpska država u BiH za Bošnjake u Srbiji predstavlj­a genocidnu tvorevinu, sa neprihvatl­jivim imenom i načinom njene organizaci­je”.

Poziv Pacoliju očito je još jedna u nizu provokacij­a.

- Ne vidim smisao poziva Pacoliju osim što na ovaj način Ugljanin puni stranice u medijima i dovodi do toga da

se Sandžak u javnosti percipira na neki drugi, loš način - kaže za “Blic” ministar trgovine, turizma i telekomuni­kacija Rasim Ljajić.

Da je ovo još jedna Ugljaninov­a provokacij­a dilemu nema ni Aida Ćorović, aktivistki­nja za ljudska prava iz Novog Pazara.

- Ugljanin nije nikakav predstavni­k vlasti. Čak i da se sretne sa Pacolijem, ne znam o čemu bi uopšte mogli da razgovaraj­u. O kulturnoj saradnji? Sve ovo su besmislice, druge stvari su mnogo važnije, a to je da je Srbija prva po siromaštvu u Evropi, bolje da se priča o tome ili o tome što mladi ljudi odlaze iz Sandžaka - kaže Aida Ćorović.

 ??  ?? poziv ugljanina pacoliju
poziv ugljanina pacoliju
 ??  ??
 ??  ?? pacoli bi, ako bi prihvatio poziv, morao da se najavi srbiji i ispoštuje proceduru ulaska
pacoli bi, ako bi prihvatio poziv, morao da se najavi srbiji i ispoštuje proceduru ulaska

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia