Blic

Putin u Beloj kući

Donald Tramp pozvao je Vladimira Putina da poseti Vašington na jesen. Vest koja je odjeknula svetom zatekla je čak i šefa američkih obaveštaja­ca koji je za moguću posetu saznao pred televizijs­kim kamerama.

- Milica bajiĆ

Neočekivan poziv Putinu, Tramp je uputio svega šest dana nakon poslednjeg sastanka dva predsednik­a u Helsinkiju, koji je svetska i američka javnost, ocenila kao fijasko za prvog čoveka SAD. Iznenađenj­e je veće tim pre što praktično niko od Trampovih bliskih saradnika, čak ni oni koji bi trebalo da rade na organizaci­ji posete, o tome nisu znali ništa.

Vest se prvo pojavila na Tviteru, potom je stigla potvrda od portparolk­e Bele kuće Sare Hakabi Sanders koja je rekla i da su „razgovori za jesenji susret dva predsednik­a već u toku“. Do sastanka bi najverovat­nije došlo u Beloj kući, ali Sandersova nije preciziral­a mesto. Potom se oglasio i Tramp na Tviteru i napisao da se „raduje drugom susretu“.

- Radujem se našem drugom susretu kako bismo mogli započeti implementa­ciju nekih od mnogo stvari o kojima smo raspravlja­li, poput zaustavlja­nja terorizma, sigurnosti Izraela, nuklearne proliferac­ije, kibernetič­kih napada, trgovine, Ukrajine, mira na Bliskom istoku, u Severnoj Koreji i drugih stvari - poručio je.

Koliko je ta informacij­a zatekla ne samo javnost,

nego i samu Trampovu administra­ciju, svedoči i reakcija direktora američke obaveštajn­e službe Dena Kotsa, kome je vest o mogućem dolasku Putina u Belu Kuću saopštio moderator rasprave na jednoj konferenci­ji u Koloradu koja je prenošena na televiziji uživo.

Kots, koji je pre toga govorio o nacionalno­j bezbednost­i i ruskom uticaju na američke izbore, vidno zbunjen, kiselo se nasmejao i šokiran izgovorio: „Molim. Možete li to da ponovite?!“. Nekoliko sekundi kasnije dodao je: „Okeeeeej... To će biti posebno“.

Prethodno, Kots je priznao da nema nikakve informacij­e o toku dvočasovno­g sastanka u Finskoj, kada su dva predsednik­a sastala sama, odnosno samo sa prevodioci­ma. Anatolij Antonov, ruski ambasador u Vašingtonu očigledno je obavešteni­ji, pa je tako juče izjavio da je jedna od tema razgovora bio i mogući referendum na istoku Ukrajine.

Američki mediji uglavnom nisu imali lepe reči za novu odluku predsednik­a SAD, pa je tako „SiEn-En“u svojoj analizi neočekivan­og poziva naglasio da će Putinova poseta biti kontroverz­na i zbog trenutka u kojem se dešava (tada se u Americi održaju srednjoroč­ni izbori) i još jednom aludirao na mogućnost da Rusija poseduje kompromitu­juće podatke o Trampu kao motivu za poziv.

RAZGOVORI O POSETI VLADIMIRA PUTINA VEĆ SU U TOKU, POTVRĐENO JE IZ BELE KUĆE

 ??  ?? dan pre poziva tramp je rekao da Će biti „najgori putnov neprijatel­j ako propadnu dogovori“
dan pre poziva tramp je rekao da Će biti „najgori putnov neprijatel­j ako propadnu dogovori“
 ??  ?? na naslovnici magazina „tajm“osvanula je montaža u kojoj su lica trampa i putina spojena u jedno.
na naslovnici magazina „tajm“osvanula je montaža u kojoj su lica trampa i putina spojena u jedno.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia