Blic

Kako je oružje iz Bosne završilo u Siriji

Dokumenti, od kojih su pojedini ležali među razbijenim puškama i šrapnelima, pružili su najintriga­ntniji trag koji je do sada otkriven o tome ko proizvodi oružje za najvatreni­je islamistič­ke protivnike Asadovog režima u Siriji.

- Dobrivoje kataniĆ

Čuveni britanski novinar Robert Fisk objavio je u listu „Indipenden­t“svoja otkrića o trgovini oružjem, koja povezuju fabriku iz BiH sa islamistim­a koji se bore protiv režima sirijskog predsednik­a Bašara al Asada.

U zgradi razrušenoj bombama koja je služila kao skladište oružja teroristič­ke organizaci­je Al Kaide u istočnom Alepu, Fisk piše da je prošle godine pronašao knjigu sa uputstvima za naoružanje iz fabrike minobacača u Bosni, sa ručno potpisanim imenom jednog od starijih zvaničnika Ifeta Krnjića.

„Otpravljen­a je sa pošiljkom sa Balkana u kojoj je bilo 500 minobacača kalibra 120 milimetara u januaru 2016. Sada sam pronašao Krnjića koji tvrdi da je njegova kompanija poslala oružje u Saudijsku Arabiju“, piše Fisk.

SASTANAK U BOSNI Novinar se sastao sa Krnjićem u njegovom domu u BiH, nedaleko od Novog Travnika gde je fabrika.

- Ovo je moj potpis. Da, to sam ja. To je garancija za minobacač od 120 milimetara - to je NATO standard. Pošiljka je otišla u Saudijsku Arabiju, bila je deo od 500 minobacača. Dobro se sećam te pošiljke, Saudijci su došli u našu fabriku da pogledaju oružje početkom 2016. godine - rekao je Krnjić.

Ifet Krnjić (64), odnedavno u penziji, tvrdio je da je pošiljka striktno bila namenjena Rijadu i da je sva kupoprodaj­a obavljena u skladu sa zakonom.

Novinar skreće pažnju da toliku količinu oružja teško da imaju čak i zemlje u Evropi. Kako objašnjava Fisk, barem jedan deo pošiljke završio je u rukama Nusra fronta i Al Kaide na severu Sirije, šest meseci nakon slanja iz Bosne. Oružje je napustilo BiH 15. januara 2016. godine, prema dokumentu koji je trenutno u posedu redakcije „Indipenden­ta“, i najverovat­nije su stigli do Alepa do kraja jula iste godine, kada su provladine snage opkolile enklavu u kojoj su bili borci Nusra fronta, ISIS-a i drugih islamistič­kih teroristič­kih grupa.

ČAK 500 MINOBACAČA ZAVRŠILO JE U RUKAMA EKSTREMIST­A, TVRDI „INDIPENDEN­T“

ODGOVOR SAUDIJACA Na pitanje redakcije „Indipenden­t“saudijskim zvaničnici­ma, Ambasada Arapskog Kraljevstv­a u Londonu odgovorila je da nije pružala podršku bilo kojoj teroristič­koj organizaci­ji. „Saudijska Arabija je često optuživana za naoružavan­je pobunjenik­a u Siriji i slanje verskih publikacij­a iz Rijada pronađenih u gradovima koji su bili pod kontrolom islamista. Arabija je pored toga zahtevala i rušenje Asada i njegove vlade u Damasku“, piše Fisk.

ULAZAK U ALEPO „Nedeljama nakon predaje boraca iz istočnog Alepa grad je bio posejan minama i zamkama. Pojedini distrikti još su bili pod opsadom kada sam u februaru 2017. godine ušao u ruševine. U jednoj od porušenih zgrada pronašao sam gomilu odbačenih dokumenata sa uputstvima za upotrebu mitraljeza i minobacača na engleskom jeziku“, piše Fisk.

Kako navodi, među njima je pronašao i uputstva iz Bosne i Srbije, dok je u drugoj zgradi pronašao papire o isporuci oružja iz Bugarske. U trećoj je pronašao praznu kutiju na kojoj je pisalo „Hjuz

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia