Blic

Šta nam donosi nov aranžman sa MMF?

- D. Nišavić

Dobra vest, Srbiji više nije potrebna finansijsk­a pomoć MMF-a, ali opuštanja nema. Nov aranžman popularno nazvan “čuvarkuća” biće specijalna vrsta pružanja podrške u sprovođenj­u reformi, a njih je na pretek počev od poreske do sistema plata u javnom sektoru.

Glavni ciljevi programa, koji će trajati 30 meseci odnosno do januara 2021. godine, jesu reforma plata u javnom sektoru i nastavljan­je reformi Poreske uprave.

NBS od Poreske uprave preuzeće poslove kontrole nad menjačkim poslovima i deviznim poslovanje­m kod pravnih i fizičkih lica. Istovremen­o će NBS preuzeti i zaposlene iz Poreske uprave koji su radili na tim poslovima. Ono što još čeka Poresku upravu je i definisanj­e sistema kontrole poreskih obveznika. Takođe, sledi donošenje mera za smanjenje vremena procesuira­nja refundacij­a PDV-a.

Veliki posao biće i poresko rasterećen­je privrede i rada. Ministar finansija nedavno je rekao da je formirana radna grupa koja razmatra tri opcije - smanjenje doprinosa na teret zaposlenog, smanjenje doprinosa na teret poslodavca, ali i povećanje neoporeziv­og dela zarade.

Reforma sistema plata u javnom sektoru tiče i toga što će status vršioca dužnosti biti ograničen na šest meseci. Zaposlenim­a će se vrednovati radne uspešnosti na osnovu stručnosti i zalaganja.

Kada je reč o racionaliz­aciji državnih firmi, javni poziv za partnera za RTB „Bor“je raspisan. Očekuje se racionaliz­acija poslovanja EPS-a, “Srbijagasa”...

 ??  ?? ministar mali saopštio je da nam finansijsk­a pomoĆ nije potrebna
ministar mali saopštio je da nam finansijsk­a pomoĆ nije potrebna

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia