Blic

Pale kamate na dinarske kredite

Dinarski krediti dostigli su najnižu cenu. Naime, većina banaka ovih dana usklađuje kamatne stope sa referentno­m kamatom NBS, koja je na rekordno niskom nivou od tri odsto, pa klijentima stižu obaveštenj­a o nižim ratama.

- SlaĐana gavriĆ

Takvo obaveštenj­e ovih dana dobila je i Beograđank­a Svetlana Janković, a kako kaže za „Blic biznis“, njena mesečna rata gotovinsko­g kredita od početka godine manja je za skoro 200 dinara.

- Uzela sam keš kredit prošle godine da bih kupila automobil. Svi su mi savetovali da uzmem pozajmicu od banke u dinarima, a ne u evrima. I nisam se pokajala. Samo se nadam da će ovako ostati duže vreme - ističe Jankovićev­a.

Ona je, inače, uzela kredit od oko 800.000 dinara, uz kamatu od osam odsto. Pre skoro godinu dana mesečna rata ove pozajmice iznosila je 15.600 dinara.

U poslednjem mejlu koji joj je poslala banka, navodi se da se u toku trajanja ugovora utvrđuje visina nominalne kamatne stope na kvartalnom nivou, odnosno u januaru, aprilu, julu i oktobru.

- Tako se promenljiv­i element, referentna kamatna stopa, usklađuje sa vrednostim­a zvanično objavljene referentne kamatne stope na poslednji dan meseca koji prethodi mesecu kada se obavlja usklađivan­je. U skladu s navedenim, obaveštava­mo vas da referentna kamatna stopa belibor iznosi

2,88 odsto, a vaša nominalna kamatna stopa sada iznosi 7,38 odsto

- navodi se u mejlu koji je dobila naša sagovornic­a.

Ona naglašava da je nova rata njenog kredita, koja će važiti od avgusta, 15.277 dinara, a da je u januaru ove godine iznosila 15.459.

Međutim, iako su kamatne stope dinarskih kredita, ali i kredita u evrima, manje nego prethodnih godina, građanima koji se zadužuju savetuje se da budu oprezni. S obzirom na to da su kamate dosegle minimum, uskoro se očekuje njihov rast. Iz tog razloga treba se dobro raspitati koliko će, nakon većeg rasta privrede, a samim tim i inflacije, iznositi kamate kredita kako u dinarima tako i u evrima.

Na to upozorava i profesor Beogradske bankarske akademije Hasan Hanić.

- Prostor za dalje snižavanje kamatnih stopa je mali i može se očekivati da će cena kredita stagnirati izvesno vreme, a eventualno i da će doći do postepenog rasta. Treba biti oprezan i dobro proceniti lična primanja i pouzdanost priliva, kako bismo bili sposobni za redovno servisiran­je rata kredita - kaže Hanić.

Podsetimo da je referentna stopa NBS, prema kojoj se banke ravnaju, pre samo dve godine bila 7,5 odsto, u 2014. devet, dok je 2008. godine, u ekspanziji kredita i viših stopa rasta privrede, dostizala nivo od čak 18 odsto. Referentna stopa NBS prema kojoj se banke ravnaju ove godine snižena je dva puta. Prvi put 14. marta kada je sa

3,5 odsto spuštena na

3,25 odsto, a drugi put 12. aprila kada je IO NBS odlučio da je spusti na tri odsto, koliko i sada iznosi.

3 odsto je trenutno referentna kamata

 ??  ?? može se oČekivati da Će
cena kredita stagnirati izvesno vreme
može se oČekivati da Će cena kredita stagnirati izvesno vreme

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia