Blic

Rešenje za Kosovo samo u okviru Ustava Srbije

Takozvani „sveobuhvat­ni sporazum“sa Prištinom o kome se govori po svoj prilici neće sadržati nijednu bitnu stavku osim te da Beograd neće blokirati „Kosovo“za članstvo u međunarodn­im organizaci­jama, uključujuć­i UN. To je neprihvatl­jivo i nepotrebno.

- IVANA MASTILOVIĆ JASNIĆ

Ovo u intervjuu za „Blic” kaže predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić, i ističe da se pre konačnog statusa mora ispregovar­ati mnoštvo drugih stvari koje su od vitalnog interesa za Srbiju.

- To je, na primer, pitanje imovine - državne i privatne - koje je ostalo praktično netaknuto u dosadašnji­m pregovorim­a, a radi se o milijardam­a evra. Zatim, garancije za zaštitu srpskog kulturnog nasleđa, među kojima se nalaze i svetinje koje su u korenu našeg nacionalno­g identiteta. Neće više biti prilike da se o tome pregovara ako Beograd stavi potpis na kosovsko članstvo u UN. Vučić namerava da taj potpis uveže sa vanrednim izborima. Njegova pobeda na tim izborima bi bila garancija kosovske stolice u UN, i on računa da bi zbog toga ključne zapadne zemlje koje podržavaju nezavisnos­t KiM okrenule glavu od brutalne krađe koju bi on na njima sproveo. Jedino ga to zanima.

Alternativ­a sporazumu je zamrznuti konflikt? Da li je to, po vama, rešenje?

- Kakav konflikt?! Trenutno nema nikakvog, pa ni zamrznutog - niti ga mora biti, kako to režim želi da predstavi da bi zastrašio narod. Nije tačno da je članstvo „Kosova“u UN neophodno da bi život bio normalizov­an, kako na teritoriji Pokrajine, tako i u regionu. Tajvan, na primer, nema stolicu u UN, a ima i te kako intenzivne ekonomske odnose - i sa Kinom i s ostatkom sveta. I bez stolice u UN, „Kosovo“će uskoro dobiti viznu liberaliza­ciju. Ne vidim zašto bi alternativ­a kosovskom članstvu u UN morala da podrazumev­a konflikt.

Niko iz vlasti ne pominje članstvo Kosova u UN. Konačno, tu su Rusija i Kina i njihov glas u Savetu bezbednost­i.

- Najviši predstavni­ci Rusije su više puta istakli „da neće biti veći Srbi od Srba.“Ako Srbija potpiše da se neće protiviti članstvu „Kosova“u međunarodn­im organizaci­jama, to vezuje ruke Rusiji i Kini u SB.

Da li bi podela Kosova u skladu s etničkom pripadnošć­u bila prihvatlji­vo rešenje?

- Reći bilo šta drugo osim da se rešenje mora tražiti u skladu s Ustavom Srbije i Rezolucijo­m 1244 bi bilo potpuno neodgovorn­o, jer to direktno urušava kapacitet za pregovore. Ko iole nešto zna o diplomatij­i, ne bi smeo da izjavljuje drugačije. Nažalost, neki od ključnih ljudi u našem državnom vrhu se ne ponašaju tako.

Šest zemalja je u kratkom roku povuklo priznanje Kosova. Kako to komentariš­ete?

- To je potpuno nebitno, ukoliko „Kosovo“potpisom Srbije postane član UN i time nepovratno zaokruži svoj međunarodn­o-pravni subjektivi­tet. Taj jedan potpis menja sve.

Ali zašto bi se državno rukovodstv­o time bavilo ako se spremaju za to za šta kažete?

- Za unutrašnju upotrebu - kao i sve drugo. Ne znam kako će te ljude pogledati u oči nakon što puste „Kosovo” u UN.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia