Blic

Kad Budala mesi za Pekara

Ime na ulici znači sve, a prava imena su zapravo nebitna: nadimci kriminalac­a su ono što s druge strane zakona služi za raspoznava­nje, dokaz pripadnost­i klanu, ulivanje straha rivalima, ali i skrivanje od organa gonjenja.

- MIHAILO JOVIĆEVIĆ

„B lic“je istraživao kako su poznati, okoreli srpski kriminalci stekli svoja imena u podzemlju i šta ona, zapravo, znače.

Kada je Saša Cvetanović - te 2013. godine osumnjičen­i, a danas prvostepen­o osuđeni za ubistvo Nikole Bojovića - uhapšen u Crnoj Gori, branio se ćutanjem. Sa inspektori­ma, tužiocima i sudijom koji će mu odrediti pritvor progovorio je samo u dva navrata: prvo da zatraži da mu branilac bude advokat Zoran Piperović; drugi put da pojasni neke nedoumice oko svog nadimka.

- Nisam ja Pitbul, ja sam Gladijator - identifiko­vao se na saslušanju ubica.

I ova epizoda ilustruje prostu istinu: u svetu kriminala nadimak je kršteno ime, on sa sobom istovremen­o nosi i karatkeris­tike mafijaša i njegovu reputaciju bolje od krštenice ili policijsko­g dosijea.

Kako ovi nadimci nastaju? Svako ko je pokušao da sebi nadene nadimak zna da oni retko nastaju planski ili voljom onog koji će da ga nosi. Njih stvaraju okolnosti i slobodne asocijacij­e. U svetu kriminala stvar je tek minimalno drugačija, pa se nadimci mogu podeliti u nekoliko grupa: one koji su nastali po zanimanju, prema poslovima kojima se kriminalac bavi, po fizičkim karakteris­tikama, mestu odakle neko dolazi i po kodnim imenima koja koriste pripadnici klana.

MAFIJAŠKA LOGIKA

Primera radi, Slobodan Šaranović, jedna od kriminalni­h ikona devedeseti­h godina na području bivše SFRJ, za prijatelje i saradnike bio je - Doktor. Mnogi su bili zbunjeni kada su videli da se od Slobodana - ubijenog prošle godine u Budvi - prijatelji opraštaju nazivajući ga ovim nadimkom. No, Šaranović je i zaista bio doktor: navodno je pre ulaska u podzemlje bio student medicine.

Još jedan fakultetsk­i obrazovani pripadnik klanova je Vladimir Milisavlje­vić. Zato je i logično (prema mafijaškoj logici, naravno) da su ga kolege iz zemunskog klana, a potom i grupe Luke Bojovića nazvali - Budala. A Budala je „mesio“za Pekara. Naime, prvo kodno ime za Luku Bojovića bilo je upravo Pekar, i to zato što je policiji najpre bilo jedino poznato da drži pekare po Beogradu. Konačno, i Miša Banana - Rodoljub Radulović - nadimak je dobio jer se bavio uvozom banana iz Latinske Amerike. Šta je zapravo bilo u tim egzotičnim tovarima i koliko toga je bilo namenjeno Darku Šariću, prethodnih nekoliko godina ispituje Specijalni sud.

BELI POSTAO ZVER

Od ovih koji nastaju po zanimanju, živopisnij­i su nadimci koji reflektuju reputaciju kriminalca na ulici. Sretko Kalinić je, tako, dugo godina bio samo Beli. Nadimak koji asocira na nevinost i čistotu postao je nekako neprimeren nakon što je u nekoliko sudskih procesa utvrđeno kako je ubijao rivale i otklanjao tragove ubistava. Kalinić je,

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia