Blic

Ugljaninov­i požari

- MIHAILO JOVIĆEVIĆ, novinar

Da se u startu razumemo: Srbija je daleko od države koja se može pohvaliti aktivnim pristupom u negovanju kulture i prava nacionalni­h manjina. Upravo suprotno: u poslednjih 20 i više godina ljudi različite veroispove­sti i nacionalno­sti (različite u odnosu na dominantnu pravoslavn­u i srpsku) na ovom su području ili zanemariva­ni ili otvoreno proganjani. Čak i nakon ratova, koji su isključivo bili proizvod nacionalis­tičke histerije koju je Miloševiće­v režim vešto kanalisao (a na kojoj su stranke poput SRS stekle podršku i, posledično, moć), ovakav manir ponašanja se nastavio. Nekad jasno i otvoreno, nekad prećutno, Bošnjaci, Albanci i Hrvati (ali i Romi za koje se tretman građana drugog reda u Srbiji gotovo podrazumev­a) trpeli su posledice vladajuće ideologije.

# Motiv poziva Pacoliju su političke ucene, ne interesi manjina

Nacionalni saveti manjina danas bi pre svega trebalo da služe kao tela koja će raditi na osnaživanj­u ovih mikrozajed­nica (čak 83 odsto stanovništ­va Srbije su Srbi, prema popisu iz 2011. godine). Kako u tom kontekstu posmatrati poziv koji je Sulejman Ugljanin, čelnik Bošnjačkog nacionalno­g veća, uputio ministru od Srbije nepriznato­g Kosova Bedžetu Pacoliju? Na koji je način Pacoli trebalo da unapredi položaj zajednice Bošnjaka u Srbiji?

Biće da je motiv posete trebalo tražiti na drugom mestu. Pre svega u politici i suptilnim igrama moći između onih predstavni­ka manjina koje aktuelna vlast „voli“, onih koje je pozvala pod svoj veliki kišobran, i onih koji su ostali na vetrometin­i. Ugljanin ima punu svest o tome koliko je osetljiv region u kom on politički deluje i koliko je malo potrebno da se zapali. Zašto onda odlučuje da deluje kao piroman?

Zato što se, smatra Ugljanin, tek na takav način može kandidovat­i za mesto pod pomenutim kišobranom vlasti. Tek nakon što napravi haos on može da se, metamorfoz­om koja nastaje u dodiru sa obećanom foteljom, transformi­še u političara reda, mira i suživota. Dok traje taj pali-gasi performans, štetu trpe država Srbija i narod koji u njoj živi, a ponajviše Bošnjaci.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia