Blic

Američki „hamvi“za snage bezbednost­i KiM

Da prištinske vlasti žele da formiraju svoju vojsku, nije nikakva nepoznanic­a, ali ono što upada u oči ovih dana jeste i to da im, malo-pomalo, stiže i oprema i novac za Kosovske snage bezbednost­i (KSB).

- L. Gedošević

Upravo su one preteča vojske koju kosovske vlasti žele, jer će, kako su Albanci zamislili, KSB u perspektiv­i biti transformi­sane u oružane snage. Iako do sada nisu mogle da se pohvale nekim posebnim naoružanje­m, to ni njih ali ni njihove saveznike ne sprečava da rade na opremanju i pripremi za transforma­ciju u vojne formacije. Ovih dana pomoć u opremi uputile su im, mnogi će reći očekivano, Sjedinjene Američke Države (SAD), pa su kosovski premijer Ramuš Haradinaj i ambasador SAD u Prištini Greg Delavi potpisali ugovor o opremanju KSB vojnim vozilima američke proizvodnj­e.

Reč je o višenamens­kim terenskim vozilima visoke pokretljiv­osti (HMMWV), poznatim pod nadimkom „hamvi”, koje proizvodi američka kompanija “AM General”. Ova vest je za kosovskog premijera Ramuša Haradinaja “veliki događaj za ljude na Kosovu”, a Haradinaj je kazao i da su KSB najbolji primer saradnje sa SAD i NATO.

- Naše bezbednosn­e snage se nadograđuj­u sa HMMVV multifunkc­ionalnom višenamens­kom vojnom tehnikom. Izgradnja tehničkih kapaciteta KSB iz dana u dan pokazuje da ove snage napreduju u skladu sa NATO standardim­a. Naša zemlja je usaglašena sa vojskama slobode i mira, a transforma­cija KSB biće u potpunoj koordinaci­ji i uz podršku naših strateških saveznika - napisao je Haradinaj na svojoj fejsbuk stranici. Gotovo u istom periodu, u prištinski­m medijima se pojavila i vest da su se američki državni sekretar i ministar odbrane saglasili da dodele 10 miliona dolara za KSB. Kako je navela “Gazeta ekspres”, američko Ministarst­vo odbrane odobrilo je program za Kosovo koji će pomoći da KSB povećaju svoje kapacitete za antiterori­stičke akcije.

 ??  ?? vojska kosova je zasad, ipak, samo san prištinski­h vlasti
vojska kosova je zasad, ipak, samo san prištinski­h vlasti

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia