Blic

Odbegli „šakal“pao dok je krao ribu u Baru

Zbog sumnje da je 1999. godine počinio ratne zločine kao pripadnik “Šakala”, ali i da je trgovao drogom i počinio tešku krađu, uhapšen je P. V. (64) iz Šapca, saopšteno je iz MUP Crne Gore.

-

Kako je saopšteno, pre nego što je P. V. lišen slobode u petak, za njim je bila raspisana Interpolov­a poternica od strane NBC Interpol Beograd radi izdržavanj­a kazne zatvora u trajanju od sedam godina zbog počinjenih krivičnih dela trgovine drogom i teška krađa, kao i radi vođenja krivičnog postupka zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično delo ratni zločini protiv civila u saizvršila­štvu.

Naime, crnogorski policajci su u petak oko 16.30 časova u mestu Utjeha zatekli lice kako vrši nezakonit ribolov. S obzirom na to da su imali informacij­e da se u Baru nalazi osoba sa Interpolov­e poternice, kao i da je “ribolovac” dao lažne lične podatke, odmah je utvrđeno da je reč o traženom P. V. Kako se sumnja, P. V. je ratni zločin protiv civilnog stanovništ­va počino između 23. 3. 1999. i 20. 6. 1999. godine u selu Ćuška, Opština Peć, kao jedan od pripadnika paravojne jedinice „Šakali“, na način što je, sumnja se, počinio napad na civile albanske nacionalno­sti i ubijao ih, mučio, pljačkao i uzimao njihovu ličnu imovinu radi sticanja nezakonite dobiti. Tom prilikom lišeno je života 41 lice. Podsetimo, 2014. Specijalni sud za ratne zločine osudio je devet pripadnika paravojne

formacije “Šakali” zbog zločina nad albanskim civilima tokom sukoba na Kosovu i Metohiji 1999. godine. Devetorica optuženih osuđeni su na ukupno 106 godina zatvora. Sudija Snježana Nikolić Garotić saopštila je da su optuženi krivi zbog ubistva više od 120 civila u selima Ćuška, Zahać, Plavljan i Ljubenić. Najmlađa žrtva je imala 19 a najstarija 87 godina.

Prvooptuže­ni Toplica Miladinovi­ć osuđen je nepravosna­žno na 20 godina, Srećko Popović na 10, Slaviša Kastratovi­oć na dve godine zatvora, Boban Bogićević na dve godine, Abdulah Sokić na 12 godina, Milojko Nikolić na 20 godina, Ranko Momić na 15 godina, Siniša Mišić na pet godina i Dejan Bulatović na 20 godina zatvora.

Krivice su oslobođeni Radoslav Brnović i Veljko Korićanin. Tokom suđenja, u julu prošle godine, preminuo je Milojko Nikolić, a pre njega je preminuo optuženi Radoslav Brnović. Apelacioni sud ovu odluku je ukinuo nakon čega se optuženim “Šakalima” ponovo sudi.

Prilikom ubistava, silovanja, uništavanj­a imovine i drugih krivičnih dela optuženi su, kako tvrdi tužilaštvo, pokazali izuzetnu bezobzirno­st i surovost.

 ??  ??
 ??  ?? osuĐeni na godina zbog zloČina oko peĆi. presuda ukinuta, sudi im se ponovo
osuĐeni na godina zbog zloČina oko peĆi. presuda ukinuta, sudi im se ponovo

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia