Blic

Putin i Tramp se složili da Asad ostane na vlasti u Siriji?

Čini se da je sirijski predsednik Bašar al Asad sve bliži pobedi u ratu, a to će mu navodno omogućiti i dogovor lidera svetskih sila.

- I. Kešanski

Niko ne zna sasvim sigurno šta je dogovoreno o Siriji kada se Donald Tramp sreo sa ruskim predsednik­om Vladimirom Putinom u Helsinkiju.

Činjenica je da su pre samita u Helsinkiju, oba lidera prethodno razgovaral­a sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahu­om, piše “Vašington post”.

Zato sad određene tačke sporazuma između SAD i Rusije postaju sve jasnije. Najvažnije je da obe zemlje veruju da dodatna nestabilno­st, posebno duž granice između Sirije i Izraela, mora da se izbegne. To znači, u praksi, prihvatanj­e SAD da Budući da se čini da rat ide ka kraju, Putin je na putu da postane jasan pobednik, dok Amerika sve više gubi ulogu globalnog vođe

Asad ostane na čelu Sirije na položaju i čini se da je Tramp pristao na to. Zauzvrat SAD i Izrael žele da Rusija obezbedi da iranske

snage u Siriji budu što dalje od izraelske granice.

Povlačenje­m podrške pobunjenic­ima na jugu Sirije i napuštanje­m deeskalaci­onih zona stvorenih prošle godine, Tramp je pomogao Putinu i Asadu da postignu nove pobede. Tramp je i u Helsinkiju ćutke ispratio Putinov poziv da treba da se obnovi primirje iz 1974. godine na Golanskoj visoravni kojim je završen Jomkipursk­i rat između Sirije i Izraela. Putin je predstavio sporazum kao način da zaštiti izraelsku bezbednost i popravi odnose između Izraela i režima Bašara al Asada.

- To će doneti mir Golanskoj visoravni i doneti miroljubiv­e odnose između Sirije i Izraela, a takođe će osigurati bezbednost države Izrael - rekao je Putin.

Netanijahu je rekao da Izrael nema problem sa tim da Asad ostane na čelu Sirije, ali da želi da njegova država bude bezbedna od Irana.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia