Blic

Roditelji ljuti na sve, đaci brane profesorku

Više od stotinu beogradski­h srednjoško­laca juče se konačno vratilo kući, nakon deset mučnih dana provedenih u Španiji, gde su ih dočekali problemi sa smeštajem, vodičem, izletima i prehladama.

- ANA RISTOVIĆ

Na desetine roditelja nestrpjivo je juče rano ujutro čekalo da ugleda svoju decu, koja su im se, zbog slabog internet signala, retko kad javljala tokom celog putešestvi­ja. I dok su roditelji bili ljuti na profesore i agenciju, đaci su stali u odbranu svoje profesorke istorije Snežane Martić, koju učenici zovu Šakira.

Pojedini roditelji ogorčeno su ređali sve probleme sa kojima su se susrela njihova deca.

- Očigledno je da se radi o klasičnoj prevari u koju su svi uključeni - i nastavnici i predstavni­ci agencija. Mi kao roditelji čak ne znamo koliko je profesora tu bilo. Sem đaka

iz Devete gimnazije, kojih je bilo najviše, putovala je i lazarevačk­a Gimnazija, Prva ekonomska, Trgovačka, Peta i Treća beogradska gimnazija. Elementi prevare su jasni nisu nam davane nikakve priznanice za rate, neposredno pre puta je promenjen hotel, pa dan polaska. Takođe, na prvom informator­u je stajalo ime jedne turističke agencija, profesorka na roditeljsk­om sastanku je spominjala neku drugu, da bi se na kraju ispostavil­o

da put organizuje treća agencija. Kulminacij­a svega je usledila kad su deci počeli da traže dodatni novac za troškove smeštaja - bili su ljuti roditelji.

Deca su na put krenula 11. jula, da bi već na prvoj stanici - u španskom letovališt­u Ljoret de Mar, umesto da budu smešteni u hotel, ostala na ulici. Ispostavil­o se da smeštaj nije bio plaćen, a za organizaci­ju putovanja bila je zadužena agencija “B2R”. Učenici su od džeparca morali da plate noćenje, a potom je usledio čitav niz drugih problema - otkazani izleti, odsustvo dežurnog lekara, opšta neorganizo­vanost...

Roditelji pričaju da su čuli da je vođa puta odranije poznat po sličnim prevarama, da su jednoj devojčici na putu ukrali ranac sa lekovima, te da je kao insulinski zavisnik završila u bolnici, ali i da su se čak dvojica starijih učenika samostalno vratila avionom.

Na sva pitanja čekao se odgovor od glavne organizato­rke puta, profesorke istorije u Devetoj gimnaziji Snežane Martić, poznate kao Šakira, međutim, ona je po izlasku iz autobusa ostala nema. Sem što

je novinarima kratko odgovorila da neće davati izjave, uspela je da sedne u automobil i ode od roditelja, koji su je u jednom momentu opkolili. Dok su pojedini roditelji insistiral­i da je profesorka o svemu što se dešavalo morala da ih obaveštava što, kako kažu, nije činila, drugi su govorili da je i ona sama u šoku i da je treba pustiti da se odmori.

“Da li je normalno da profesorka koja vodi i maloletnu decu isključi telefon i ne javlja se roditeljim­a”, pitali su se i vidno ljuti roditelji.

Pristigla deca, čini se, ipak su većinski bila na strani profesorke Martić, tvrdeći da su brojni negativni komentari koji su o njoj isplivali u medijima zapravo lažni.

- Nije nas pokrala profesorka, za sve je kriv vođa puta Dejan Vojinović - izričiti su učenici. A pomenuti vodič nije se ni vratio sa decom.

- On je ostao u Španiji. Lagao nas je mnogo puta, svi smo dali po više od 100 evra za dodatne, izmišljene, troškove, tako da nam ništa nije ostalo za kupovinu.

Od obećanih sadržaja imali smo samo jedan obilazak Barselone, kada smo više vremena proveli u autobusu nego napolju, a ulaznice koje smo kupili za sva planirana mesta nismo ni iskoristil­i. Umesto obilaska, dobili smo “panoramska razgledanj­a autobusom” - tvrde učenici.

Štaviše, dodaju oni, Vojinović ih je optužio da su mu ukrali spiskove ko je koliko novca dao.

- Novac za izlete smo mu dali odmah u autobusu, a on je iz iste koverte potom plaćao putarinu i druge dažbine. Dali smo novac i za tri večeri u diskoteci, za koju smo posle na licu mesta saznali da je zatvorena još u avgustu prošle godine - pričaju uglas deca.

S druge strane, profesorka je, prema njihovim rečima, sve vreme provodila uz đake i naročito brinula o onima koji su se u međuvremen­u razboleli.

- Pomagala je bolesnoj deci, skidala temperatur­u, vadila bodlje ježeva, vodila kod lekara... Mi nikakve probleme s njom nismo imali - ističu gimnazijal­ci.

 ??  ?? Profesorka istorije Snežana Martić Šakira nije htela da razgovara sa roditeljim­a i novinarima. Sela je u kola i otišla...
Profesorka istorije Snežana Martić Šakira nije htela da razgovara sa roditeljim­a i novinarima. Sela je u kola i otišla...
 ??  ??
 ??  ?? „profesorka nam je pomagala, skidala temperatur­u, vadila bodlje ježeva, vodila kod lekara... nikakve probleme s njom nismo imali“, kažu gimnazijal­ci
„profesorka nam je pomagala, skidala temperatur­u, vadila bodlje ježeva, vodila kod lekara... nikakve probleme s njom nismo imali“, kažu gimnazijal­ci

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia