Blic

Na bubreg čeka čak 750 pacijenata

- TANJUG

Na transplant­aciju bubrega trenutno u Srbiji čeka 750 pacijenata, novo srce čeka 39 a jetru 40 pacijenata, navodi se u prilogu agencije Tanjug. Prema tim informacij­ama, u našoj zemlji trenutno ima četiri do šest donora na milion stanovnika, što Srbiju svrstava na evropsko žačelje po broju transplant­acija, dok, recimo, Hrvatska ima više od 40 donora na milion stanovnika.

Direktorka Klinike za nefrologij­u KCS prof. dr Marina Savin, kaže da je transplant­acija jedini lek za pacijente kod kojih dođe do otkazivnja bubrega, srca, jetre i drugih organa. “Takav organ se dobija sa moždano umrle osobe za koju više nemamo nikakvih medicinski­h mogućnosti da je vratimo u život, a postoji jedan kratak vremenski period kada vitalni organi mogu da se uzmu i nastave svoju funkciju u drugoj osobi”, pojašnjava Savin za “Tanjug”. Doktorka Savin se nada da će novi zakon biti usvojen i pojašnjava da i kod pretpostav­ljene saglasnost­i porodica ostaje deo procesa transplata­cije, jer “bez saglasnost­i porodice i razgovora sa porodicom, transplata­cije nema”.

Nacrt zakona o presađivan­ju organa koji je ušao u skupštinsk­u proceduru, mnogi pacijenti koji čekaju organ vide kao šansu za novi život, jer se očekuje veći broj donora.

Zakon predviđa uvođenje pretpostav­ljene saglasnost­i, po kojoj su svi građani Srbije potencijal­ni donori, ukoliko to izričito ne odbiju i ukoliko se porodica drugačije ne izjasni. Porodica i dalje daje poslednju reč da li će premiinula osoba biti donor organa ili ne.

 ??  ?? novi zakon o doniranju organa je u skupštini
novi zakon o doniranju organa je u skupštini

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia