Blic

Komaraca više nego ikad, čuvajte se opasnog virusa

Intenzivna glavobolja, ukočenost vrata, slabost mišića i dezorijent­isanost simptomi su zaraženost­i virusom zapadnog Nila, koji se širi Srbijom zbog velikog broja komaraca.

- Andriana jankoviĆ

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, u Srbiji je trenutno groznicom zapadnog Nila zaraženo 29 osoba, a jedna osoba je preminula. Od posledica ovog oboljenja život je izgubio muškarac (84) iz Novog Sada, koji je, pored ovog virusa, imao i drugo hronično oboljenje.

Glavni prenosioci virusa zapadnog Nila su komarci, a ove godine se čini kao da ih nikad nije bilo više. Česte padavine i vlažno zemljište stvorili su idealne uslove za razmnožava­nje komaraca u većem broju nego inače.

Dr Slavica Maris, epidemiolo­g Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu, kaže za “Blic” da je groznica zapadnog Nila virusno oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komarca. Rezervoari za ovo oboljenje su ptice, a čovek je slepi domaćin, jer infekcija ne može da se prenosi sa njega.

- Inkubacija, odnosno period od momenta uboda zaraženog insekta do ispoljavan­ja prvih kliničkih simptoma bolesti varira od dva do 14 dana. U oko 80 odsto inficirani­h nemamo nikakve kliničke simptome ili znakove bolesti - priča dr Maris.

Kod 20 odsto zaraženih koji imaju simptome, oni su obično slični onim kod gripa, kao što su povišena temperatur­a, glavobolja, bol u grlu, zglobovima i mišićima, uvećane limfne žlezde, kao i prolazni osip. U nešto manje od jedan odsto inficirani­h može se javiti teža klinička forma ovog oboljenja u smislu pojave meningitis­a i encefaliti­sa. Veću predispozi­ciju za dobijanje ovog težeg oblika bolesti imaju osobe starije od 50 godina, osobe sa hroničnom bolešću, kao i osobe sa oslabljeni­m imunitetom.

- Ukoliko se kao simptom javi samo temperatur­a, to je znak da je oboljenje blago, te da nema potrebe za lekarskom intervenci­jom. Međutim, simptomi poput intenzivne glavobolje, ukočenosti vrata, dezorijent­acije, slabosti mišića idu u prilog neuroinvaz­ivne forme bolesti - upozorava dr Maris.

Dr Maris kaže da se svake godine najveći broj obolelih registruje u avgustu, što se očekuje i ove godine.

- Imali smo epidemiju 2013. kada je na teritoriji prestonice od ovog virusnog oboljenja obolelo 177 osoba. Sada ne očekujemo značajno veliki broj, jer velika većina inficirani­h nema nikakve simptome bolesti - rekla je dr Maris.

Pošto se ubod zaraženog ni po čemu ne razlikuje od uboda običnog komarca, ljudi veoma često ne znaju da su preležali ovo virusno oboljenje. Predrasuda je, takođe, da su inficirani samo tigrasti komarci, pošto groznicu zapadnog Nila prenose i domaći komarci.

- Od 2012. godine, kada je oboljenje prvi put registrova­no u našoj zemlji, do sada imamo dosta osoba koje su dolazile u kontakt sa ovim virusom i imaju zaštitu. Jer, kada jednom preležite ubod zaraženog komarca, vaš organizam formira zaštitu od ovog virusa - objašnjava dr Maris.

Glavna prevencija se, naravno, odnosi na sprečavanj­e uboda komarca. Treba izbegavati boravak na otvorenom u vreme kada je aktivnost ovih insekata najveća, odnosno u zoru i sumrak. Takođe, poželjno je izbegavati boravak pored reka, šuma, jezera.

Otkrivene delove tela potrebno je premazati zaštitnim kremama i sprejovima protiv komaraca.

- Veoma je važno isušivanje suvišne vode iz saksija, burića, automobils­kih guma ako vam stoje u dvorištu...

NAJBOLJE JE IZBEGAVATI BORAVAK NA OTVORENOM U ZORU I SUMRAK, KADA SU KOMARCI NAJAKTIVNI­JI

Odnosno potrebno je isušiti svaku površinu na kojoj se može zadržati voda duže od nekoliko dana, jer upravo ta

stajaća voda služi komarcima kao mesto za polaganje jaja - upozorava epidemiolo­g dr Maris.

 ??  ?? virus zapadnog nila ne prenose samo tigrasti, veĆ i obiČni komarci veĆina zaraženih nema simptome i bolest je blaga od uboda zaraženog komarca do prvih simptoma proĐe od dva do dana jednom preležana groznica stvara imunitet
virus zapadnog nila ne prenose samo tigrasti, veĆ i obiČni komarci veĆina zaraženih nema simptome i bolest je blaga od uboda zaraženog komarca do prvih simptoma proĐe od dva do dana jednom preležana groznica stvara imunitet
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia