Blic

GLJIVICE VREBAJU SA KUPALIŠTA - ZAŠTITITE SE

Leto sa sobom donese i gljivice. Nastanjuju se na bazenima, javnim kupatilima, svlačionic­ama. Postoje mere zaštite protiv njih, a i mere lečenja ukoliko vas ipak napadnu.

- violeta nedeljkovi­Ć

- Leti im pogoduju toplota, vlaga, slaba periferna cirkulacij­a i tesna obuća, objašnjava prof. dr Željko Mijušković, dermatoven­erolog iz Klinike za kožne i polne bolesti VMA, vezu između godišnjeg doba i gljivica.

A kao jedna od najčešćih letnjih tegoba, vrebaju i iz papuča, ležaljki i stolica, peškira, češlja, kape, kačketa. Na telu se pak, nastanjuju na nožnim prstima, pazuhu, preponama, sluzokoži i noktima.

MERE ZAŠTITE

To što su široko rasprostra­njene, ne znači da ne možemo da se odbranimo od njih.

- Da bi se izbegle, uz dobru higijenu i zaobilažen­je tuđih ličnih stvari, treba nositi komotnu obuću, po mogućstvu s otvorenim stopalom i redovno menjati čarape. Posle kupanja kožu treba osušiti i izbegavati nošenje tuđe obuće ili čarapa - savetuje profesor Mijušković.

KAKO IH PREPOZNATI Kad se gljivice ipak, pojave, važno je znati kako ih prepoznati jer perutanje kože i vlaženje između prstiju ne ukazuje uvek na infekciju.

Neophodno je zato uraditi mikološki pregled takozvanih strugotina kože, a najmanje sedam dana pre pregleda ne treba taj deo kože tretirati nekom terapijom. U suprotnom, dijagnoza neće biti dobra, a samim tim ni terapija i lečenje. Ponekad je čak i potrebno ponoviti mikološki pregled kako bi se postavila korektna dijagnoza.

- Ne savetuje se započinjan­je lečenja bez prethodnog mikrobiolo­škog dokaza da se radi o gljivičnoj infekciji, savetuje naš sagovornik, a kao primer navodi infekciju noktiju: - Brojna oboljenja kože, poput psorijaze, mogu zahvatiti nokte i tako nalikovati gljivičnoj infekciji koja se ne leči nanošenjem masti, krema ili losiona, već tabletama ili kapsulama najmanje dva ili tri meseca ako je zahvatila šake, odnosno stopala.

KREMAMA I MASTIMA LEČI SE INFEKCIJA KOJA JE ZAHVATILA MANJU POVRŠINU KOŽE NA KOJOJ NEMA DLAKA

 ??  ?? uživajte u kupanju, ali oprezno
uživajte u kupanju, ali oprezno

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia