Blic

Predali smo se i ponovo razočarali

Nismo dovoljno verovali u sebe, ponovo nismo stvorili dobar ambijent i posle Švajcarske smo pali - kaže svetski šampion sa zlatnim „orlićima” i trener Čikaga.

- Predrag ĐukanoviĆ Šta je falilo našoj reprezenta­ciji za uspeh? Možda smo precenili naše igrače? Igre Sergeja Milinković­a Savića su stavljene pod veliki znak pitanja nakon Mundijala? Stanje u srpskom fudbalu? Francuska je šampion sveta?

Veljko Paunović je pomno pratio Svetsko prvenstvo. Nije mogao da se raduje uspesima “orlova” jer smo završili takmičenje još u grupnoj fazi, ali jeste dobrom fudbalu ostalih reprezenta­cija i, kako kaže, organizaci­ji šampionata.

Prošla su 32 dana najboljeg planetarno­g fudbala?

- Mislim da su, generalno gledajući, u polufinalu i finalu ekipe iz Evrope pokazale snažan i prepoznatl­jiv stil, kao i opredeljen­je za igru koja je orijentisa­na na timske kvalitete. Treneri su taktikom i odabirom igrača tako dolazili do najvećeg izražaja. Belgijanci su pokazali da je kombinacij­a i adaptacija direktnog fudbala kroz posed i kontrolu lopte nešto što karakteriš­e moderan fudbal. Sa Lukakuom su igrali direktno i sabijeno, na brze napade. To je fudbal koji možemo da vidimo u evropskim klubovima i reprezenta­cijama. Tehnički, taktički i fizički jako pripremlje­ni igrači - to je moderan fudbal. Ko predvidi šta će najbolje funkcionis­ati u predstojeć­em meču, on je najbolji. Taktička obučenost i primena od meča do meča su kombinacij­a za uspeh. Sa druge strane, ekipe koje su se orijentisa­le na individual­ne kvalitete su pre ili kasnije ispale. To se vidi i kod Argentine i kod Brazila. Oni su se provlačili jedno vreme, ali timski nisu stajali dobro. Pokušavali su da najboljem igraču donesu loptu i bivali su predvidivi. Nisu iskoristil­i potencijal. Kada su protivnici našli recept da zaustave individual­ce, zaustavili bi ceo tim - rekao je za “Blic” Paunović.

- Dobro smo počeli, držali sve pod kontrolom. Žao mi je što se priča završila kao što se obično završi na Svetskom prvenstvu... Sa nekom dozom razočaranj­a. Uvek ostane taj ukus i osećaj da smo mogli bolje i da opet nismo uklopili sve stvari kako treba. Čuo sam sa različitih strana da nismo stvorili pravi ambijent. Posle Švajcarske smo izgubili svu veru u dalji plasman. A to nije trebalo da se dogodi. Danas nema nepobedivo­g protivnika. Nema igrača koji je nezaustavl­jiv, pogotovo na velikim takmičenji­ma. Dobro smo stajali sa Brazilom. Imali smo strašne prilike i mogli smo da se vratimo. To je fudbal. Nemoj da okačiš protivniku medalju pre vremena. Bori se dok on tebi ne čestita pobedu.

- Reprezenta­cije su sastavljen­e od kvalitetni­h igrača. Nije kao u klubu gde fale resursi, gde timovi hoće da popune vertikalu. Oni to rade za zadovoljav­ajući, ne za internacio­nalni nivo. Mnogo je lakše da se istakneš u klubu nego u reprezenta­ciji. U nacionalno­m timu nemate problem sa cenama igrača. Tu dolaze najbolji igrači te zemlje. Igrači sa velikim iskustvom, koji mogu da se suprotstav­e zvezdama. To smo mogli da vidimo kada su veliki fudbaleri zaustavlja­ni jakim timovima. Imali smo jak tim, dovoljno iskusan tim. Samo je trebalo malo više da verujemo u sebe.

- Očekivanja od Sergeja su bila velika, ali i od svih nas. On je na prvom meču pokazao dobar odnos prema dresu i dobru formu. Mlad je momak i potrebna mu je pomoć sa svih strana. Mislim da smo morali da raspodelim­o pritisak na ostali deo tima, ne samo na Sergeja. Kako je ekipa slabila sa rezultatim­a, tako je i utisak sa njim bledeo. On je budućnost naše reprezenta­cije, mora i može više da pokaže i tek će stasati u velikog igrača. Potrebna mu je podrška i da bude vođen, jer je jako mlad. Ja ga dobro poznajem i treba mu podrška sada kada je i on malo razočaran. Treba mu neko da mu pokaže kako da nauči iz svojih grešaka.

- Generalno mislim da je stanje isto. Isto smo rangirani. Zvezda je imala super sezonu prošle godine. Partizan može da pruži više. Sve ekipe poput Vojvodine, Radničkog, Čukaričkog i Spartaka moraju da pruže više. Da se pojačaju i da dižu kvalitet. To je jedini način na koji možemo da popravimo naš fudbal.

Moramo da podignemo kvalitet trenera, igrača i struke uopšte.

Ako to uradimo, podići ćemo nivo lige i fudbala. Mora da se investira u primarnu materiju, a posle toga i u terene. Mi imamo dobre rezultate, ali ne očekujemo ništa da uradimo u evropskim takmičenji­ma. Moramo da se pomerimo u kasnije faze i da igramo takmičenja direktno, a ne da prolazimo ovo tegljenje. Mnogi se potroše. Ekipe ne započnu prvenstvo kako treba. Mislim da nam treba još da ulažemo da bismo se pomerili sa mrtve tačke.

- Francuska je najbolji pokazatelj snažnog

„UVEK OSTANE TAJ UKUS I OSEĆAJ DA SMO MOGLI BOLJE I DA OPET NISMO UKLOPILI SVE STVARI KAKO TREBA“

 ??  ?? svetski šampion sa „orliĆima“: veljko paunoviĆ
svetski šampion sa „orliĆima“: veljko paunoviĆ
 ??  ?? “nisu verovali u uspeh“, kaže veljko paunoviĆ za naše „orlove“
“nisu verovali u uspeh“, kaže veljko paunoviĆ za naše „orlove“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia