Blic

Murinjo: Matić ima kvalitet za kapitena

- Luka Modrić je najbolji fudbaler Mundijala? Šta je ostavilo najbolji utisak na vas iz Rusije? Vaša uloga u fudbalskoj Americi?

su taj šmek koji je falio Francuskoj. Pokazali su lepu sliku o sebi i ljubavi prema svojoj reprezenta­ciji. To je za fudbal dobra vest i za ceo region, jer su pokazali lepu fudbalsku ideju.

- Uvek postoje nijanse u odabiru. Odlučuje ljudski faktor. Luka je svojim ponašanjem na terenu i van njega, kao i liderskom ulogom koju je pokazao zaslužio tu nagradu. Ipak je on dao ukus toj reprezenta­ciji, da na taj specifičan način doguraju tako daleko. Verovatno su se zbog toga ljudi koji biraju opredelili za njega. On je sasvim zasluženo osvojio to priznanje.

- Najbolji utisak je ostavila organizaci­ja. Mnogo je lepo bilo Svetsko prvenstvo. Nezaboravn­o. Kvalitet utakmica nikad bolji, generalno. Sve je bilo nezaboravn­o. Verujem da su svi gledaoci uživali. Bilo je lepih utakmica, golova i poteza i što je najvažnije svaki meč se rešavao pred sam kraj. Puno emocija, golova, preokreta. Sportsko navijanje. Pravi spektakl. Nisam očekivao ovako jak utisak.

Od 1982. godine gledam prvenstva, ovo je definitivn­o najlepše prvenstvo.

- Mi ovde pomeramo fudbal sa tačke koja je bila nekada. Ovde ima sve više evropskih trenera. Nekada smo bili samo Patrik Vijera i ja. Sad nas ima čak sedmorica. Fudbal je naš sport i uspostavil­i smo kontrolu nad igrom i definisali smo stil. Ne pobeđujemo uvek, ali pravimo kompaktan tim. Ove sezone imamo slabu defanzivu, mada možemo da damo dosta golova. To je nešto što me jako muči i nadam se da ćemo u drugom delu prvenstva da se poboljšamo. Imamo dobru ideju i dobru organizova­nost i to je iniciralo da se drugi timovi ugledaju na nas. Žele svi da kontrolišu igru i da se brzo organizuju u odbrani. Herardo Martino je trener Atlanta junajteda. Oni imaju strašnu kupovnu moć, doveli su sjajne individual­ce i napravili su timsku igru. Mi imamo drugačiju filozofiju. Želimo da pravimo igrače. Dovodimo ih sa akademije, koledža i spajamo ih sa iskusnim igračima i tako pokušavamo da ih uklopimo - zaključio je Paunović.

Engleski fudbaler Majkl Kerik krajem prošle godine otišao je u penziju, što je treneru Mančester junajteda Žozeu Murinju postavilo zadatak da pronađe novog lidera ekipe.

“Crveni đavoli” će na pripremnoj turneji u Sjedinjeni­m Američkim Državama dobiti novog kapitena, te će neki drugi igrač u duelima protiv San Hozea, Milana, Liverpula, Reala i Bajerna nositi traku.

- Antonio Valensija je prošle godine bio kapiten, tako da mislim da će tako i ostati. Kada on ne bude igrao, moraćemo da donesemo odluku ko će predvoditi igrače na terenu. Zavisiće od toga ko igra. Ako u prvoj postavi budu bili Kris Smoling, Ešli Jang, Ander Erera ili Huan Mata - oni će nositi traku - jasan je Murinjo.

Portugalsk­i stručnjak vidi i Nemanju Matića kao jednog od mogućih kapitena.

- Matić ima sve kvalitete da bude kapiten Mančester junajteda, ali je došao pre samo godinu dana... Međutim, meni to i nije previše bitno. Više brinem o životu u svlačionic­i i o vođama ekipe - istakao je Murinjo.

Ukoliko trener Mančester junajteda odluči da kapitensku traku dodeli Nemanji Matiću, on će postati drugi Srbin kome je ukazana ta čast. Podsetimo, kapiten “crvenih đavola” je bio i Nemanja Vidić od 2011. do 2014. godine.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia