Blic

Kako je Mamić stvorio vicešampio­ne sveta

Često osporavani, ali izuzetno uspešni menadžer je otkrio, doveo i iškolovao većinu “vatrenih” koji su nosili igru reprezenta­cije u Rusiji. I napravio ih milionerim­a.

- P. Tihi

Jedan od najzaslužn­ijih ljudi što je Hrvatska došla do finala Svetskog prvenstva u Rusiji svakako je Zdravko Mamić. Fudbalski tim se nabraja obično od golmanske pozicije, pa će i ovoga puta to biti slučaj. Iako je Danijel Subašić bio neprikosno­ven među stativama i jedan od heroja, na Mundijalu se pojavila i nova nada - Dominik Livaković. Nije slučajno što ga je Zlatko Dalić uvrstio na spisak putnika iako nije zabeležio nijedan nastup. Mamićev klijent je sticao iskustvo koje će mu, vrlo brzo, biti od presudnog značaja jer se od njega očekuje da zameni golmana Monaka.

Kada je o odbrani reč,

Dejan Lovren je pravi komandant, a najveće zasluge i za njegovo otkriće pripadaju baš Mamiću. Osporavan od strane mnogih zbog nekih kikseva u karijeri, ovaj defanzivac je zahvaljuju­ći sjajnom umeću alfe i omege Dinama dogurao do Liverpula. A i u reprezenta­ciji do centralne, najvažnije pozicije u odbrambeno­m bedemu.

Njegov partner u zadnjoj liniji Domagoj Vida, istina, nije ponikao u Dinamu, ali je uticajni menadžer prepoznao da je suviše rano napustio hrvatski fudbal i preselio se u Bajer iz Leverkuzen­a. Vratio ga je Mamić

u domovinu, pružio mu šansu i od njega napravio ovo što je danas - štoper u finalu Mundijala.

Njegovim stopama je pošao i jedan od najtalento­vanijih defanzivac­a Tin Jedvaj. Prve korake je napravio u klubu iz Zagreba, da bi ga kasnije put preko Rome naveo baš u Bajer. Mamić se na tome nije zaustavio.

Tu je još i Šime Vrsaljko, za koga se otima pola Evrope, Vedran Ćorluka, koji je jedan od najiskusni­jih u timu... A tek od veznog reda boli glava. Milan Badelj, najverovat­nije novi igrač Milana, prve korake napravio je baš pod palicom Mamića.

A šta reći za Luku Modrića? Najbolji igrač SP. Čovek kome je prvi čovek Dinama bio drugi otac. Doveo ga je kao izbeglicu, pružio mu obrazovanj­e, hranu, dom...

Zanimljiva je i priča Matea Kovačića. Igrač Real Madrida je rođen u Austriji, gde je počeo fudbalsku karijeru. Stvaralac evropskog Dinama ga je iskopao prepoznavš­i u njemu ogroman potencijal, za šta mu je on višestruko vratio. I njemu i hrvatskom fudbalu.

Marko Pjaca je, sa druge strane, bio samo talentovan­o dete, ali je i on, kao i mnogi

uspešni reprezenta­tivci, prošao kroz čuvenu školu zagrebačko­g kluba, čiju je filozofiju postavio Mamić. I tako - sve dok na njegova vrata nije zakucao Juventus, ponudivši 23 miliona evra, što je rekordan transfer u istoriji šampiona Hrvatske. Pjaca je postao skuplji čak i od Modrića. Teško da bi “stara dama” platila toliki novac da nije prepoznala ogroman potencijal koji ovaj 23-godišnjak nesumnjivo poseduje. A prvi je taj talenat prepoznao Mamić.

Poslednji, ali možda i najbitniji igrač “vatrenih” koje je Mamić otkrio, iškolovao i napravio igračima kakvi danas jesu, jeste Mario Mandžukić. Super Mario je bio ključni čovek u timu Dalića, postigao je gol u produžecim­a u polufinalu sa Engleskom, čime je odveo Hrvatsku u istorijsko finale. A i u njemu je fudbaler Juventusa dao pogodak.

U zemlji naših komšija Mamić je često osporavan. Zamerano mu je sve i svašta. Međutim, jedno mu se mora priznati. Napravio je većinu današnjih reprezenta­tivaca, a oni su, sa tako ukazanom šansom, posle te odskočne daske, stigli do toga da ih danas svi zovemo viceprvaci­ma sveta. Malo li je? Ne, nije, i na tome Mamiću čak i njegovi najveći kritičari sada moraju da skinu kapu.

ZDRAVKO MAMIĆ JE SADAŠNJE HRVATSKE REPREZENTA­TIVCE PRODAO ZA UKUPNO 96,5 MILIONA EVRA

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia