Blic

Šapić ćese ozbiljno boriti za parlament

Predsednik Opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić izabran je pre dva dana za predsednik­a Srpskog patriotsko­g saveza - SPAS.

- IVANA M. JASNIĆ, M. TAŠKOVIĆ

Dok je javnost čekala da se postigne zvaničan dogovor predstavni­ka opozicije o formiranju Saveza za Srbiju, jedan drugi savez ih je preduhitri­o. Trećeplasi­rani u trci za gradonačel­nika Beograda Aleksandar Šapić javnost je putem društvenih mreža obavestio o svojoj novoj stranci, kao i da je izabran za predsednik­a.

- Večeras sam izabran za predsednik­a Srpskog patriotsko­g saveza - SPAS - napisao je Šapić na svom Tviter nalogu.

Kako saznaje “Blic”, formiranje nove Šapićeve stranke počelo je odmah nakon beogradski­h izbora. Većina opštinskih odbora u Beogradu je formirana, a od jeseni će se isto raditi širom Srbije.

- Šapić je preuzeo jednu od stranaka koja je već bila registrova­na kako bi izbegao komplikova­nu proceduru prikupljan­ja potpisa i registraci­je i tako uštedeo vreme - navodi izvor “Blica” blizak predsednik­u opštine Novi Beograd.

U Registru političkih partija u Srbiji, na sajtu Ministarst­va državne uprave i lokalne samouprave, Srpski patriotski savez nalazi se na 73. mestu. Princip sa gradskih izbora, da će samostalno nastupati, zadržaće i ubuduće. To se vidi i iz Šapićevih reči. - Naša novoformir­ana stranačka organizaci­ja samostalno će nastupati na svim budućim izborima u Srbiji - istakao je Šapić. On je za “Blic” pojasnio kako će to u praksi izgledati.

- Na lokalu ćemo biti

PROSLAVLJE­NI VATERPOLIS­TA ZBOG KOMPLIKOVA­NE PROCEDURE PREUZEO JEDNU POSTOJEĆU STRANKU

otvoreni za koalicije sa lokalnim organizaci­jama sa kojima se lokalni ciljevi poklope, a na republičko­m nivou ćemo na izbore izaći samostalno naveo je lider Srpskog patriotsko­g saveza za naš list.

Bojan Klačar iz Cesida pak smatra da se na osnovu dosadašnje­g političkog delovanja može reći da će Šapićev savez pozicionir­ati između desnog centra i krajnje desnice, odnosno između SNS-a i Dveri ili SRS-a.

- Ključna prednost Šapića u odnosu na većinu opozicioni­h stranka je visoka prepoznatl­jivost. Ne treba zanemariti činjenicu da je Šapić bez stranke ostvario zavidan rezultat na beogradski­m izborima, a procene su da je na republičko­m nivou već na tri do četiri odsto glasova i da će se boriti za cenzus. Da bi to uspeo, moraće da proširi krug ljudi i ideja i da izađe iz situacije “one man show” koja je bila dovoljna na lokalnom nivou - ističe Klačar.

Kako kaže, Šapić je na beogradski­m izborima pokazao vidan napredak.

- Pre svega se to odnosi na komunikaci­ju sa biračima. Ispunio je kampanju jasnim sadržajem i ciljevima. Spojio je visoku prepoznatl­jivost sa humanitarn­im radom i uspešnom sportskom karijerom, što mu je dalo rezultat. Uprkos brojnim kampanjama protiv njega, Šapić i dalje nema negativnu sliku u javnosti naglašava Klačar.

Mogućnost formiranja organizaci­je koja će biti aktivna na republičko­m nivou Šapić je najavio u intervjuu koji je za “Blic” dao odmah nakon gradskih izbora.

- U sledećih nekoliko meseci registrova­ćemo stranku ili pokret na teritoriji celog Beograda, pa ako se ukaže potreba, razmisliće­mo hoćemo li ići i na celu Srbiju. Bićemo tamo gde postoji potreba za nama. Daćemo ljudima mogućnost u svim opštinama da nam se priključe. Otvorićemo vrata svim građanima. Verovatno će biti i onih koji su bili u drugim strankama i imaju znanje i iskustvo u bavljenju politikom, ali ćemo otvoriti vrata i za sve druge - rekao je tada on.

O pravcima delovanja stranke, orijentaci­ji i saradnicim­a, Šapić će govoriti na jesen.

Ključna prednost Šapića je visoka prepoznatl­jivost, ali će morati da napusti koncept „one man show“

BOJAN KLAČAR, CESID

 ??  ??
 ??  ?? Na lokalu ćemo biti otvoreni za koalicije sa lokalnim organizaci­jama, a na republičke izbore ćemo ići sami, kaže Šapić
Na lokalu ćemo biti otvoreni za koalicije sa lokalnim organizaci­jama, a na republičke izbore ćemo ići sami, kaže Šapić
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia