Blic

Dva iks noža od avgusta

Srbija će od 1. avgusta imati dva iks noža, najmoderni­ja aparata za zračenje koji mogu da se bore protiv tumora bilo gde u telu.

- E. B.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je juče radove na obnovi Urgentnog centra Kliničkog centra Srbije (KCS) i izgradnji novog Centra za iks nož. U izgradnju Centra za iks nož u KCS i nabavku opreme uloženo je 800 miliona dinara.

- Drugi iks nož bi trebalo da stigne već 1. avgusta i to će značiti da ćemo mnogo uštedeti - poručio je Vučić.

Iks nož je inače, kako je objasnio, precizniji od gama-noža, a za svaki tretman X-nožem plaćali smo 20.000 evra.

Posle obilaska Kliničkog centra, Vučić je izjavio da će Srbija za tri godine dobiti nov i velelepan Klinički centar Srbije (KCS).

On je dodao da će obnova Urgentnog centra KCS biti završena do Nove godine, a da je rok za kompletnu rekontrukc­iju KCS tri godine.

Vučić je posle obilaska Kliničkog centra izjavio da će Srbija u zdravstvo ulagati

još više.

Prednost iks noža je njegova velika preciznost, a aparat može da se primeni na tumore u celom telu koji su veličine pet do šest centimetar­a. Ovim aparatom može da se da veća doza zračenja nego kod klasične radioterap­ije, pa se period zračenja sa tri ili četiri

nedelje skraćuje na samo jednu.

Omogućava i preciznije zračenje samog tumora uz poštedu zdravog tkiva koju obični linearni akcelerato­ri ne mogu postići.

Takođe, omogućava da veći broj pacijenata bude tretiran u toku jednog dana sa jednakom ili većom preciznošć­u nego što to može da uradi bilo koji drugi aparat za zračenje celog tela. Poboljšava kvalitet života bolesnika koji se leče radioterap­ijom i omogućava precizno zračenje i onih tumora koji su previše veliki za gama nož.

Predsednik Vučić je poručio i da bi uskoro treba lo da bude potpisan ugovor o rekonstruk­ciji kompletnog Kliničkog centra, te da će i Beograd, kao i Niš, dobiti najmoderni­ji zdravstven­i objekat. Isto, prema njegovim rečima, očekuje i Novi Sad i Kragujevac.

U Urgentni centar KCS svakog dana dolazi između 17 i 27 hiljada ljudi, i kako je rekao, toliko ulaganje i nije neki veliki novac, ali do sada ništa nije rađeno više desetina godina.

- Danas radimo sveobuhvat­ne radove i kupujemo najmoderni­je aparate, to pokazuje naš veliki i značajni napredak i to će svi naši ljudi moći da vide svakog dana - rekao je Vučić, i pomenuo da Srbija za zdravstvo izdvaja petinu budžeta. Posebno je istakao da Vlada mora da uveri medicinske sestre, jer njihov je posao najteži, da želi da one ne odlaze.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia