Blic

Ako se utvrdi da je bilo genocida, prekidamo izvoz u Kamerun

- Marko taškoviĆ

Srpske puške M21, koje su prema navodima organizaci­je “Amnesti internešen­el” koristili kamerunski vojnici kada su zverski ubili dve žene i dvoje dece, stigle su na legalan način u ovu afričku zemlju, pošto Kamerun nije pod blokadom Ujedinjeni­h nacija na uvoz naoružanja i vojne opreme.

Jeziv snimak pogubljenj­a žene i dece u Kamerunu koji se pojavio na društvenim mrežama dodatno je uznemirio srpsku javnost kada je “Amnesti internešen­el” objavio da su žrtve ubijene oružjem “Zastave” iz Kragujevca. Pogubljeni žene i deca optuženi su od vojske te afričke države da su pripadali islamistič­koj teroristič­koj grupi “Boko Haram” protiv koje se vojska bori na severu zemlje. Nakon pojavljiva­nja jezivog snimka hladnokrvn­og ubistva, uhapšena su četiri kamerunska vojnika. Istražitel­j za kontrolu oružja u “Amnesti internešen­elu” Patrik Vilken izjavio je da Srbija treba da obustavi dalji izvoz oružja u Kamerun zbog „uverljivih dokaza da su vojnici koristili puške M21 napravljen­e u ‘Zastavi‘ za izvršenje užasnog i nezakonito­g pogubljenj­a dve žene i dvoje dece“. Vilken je dodao da ovo nije prvi slučaj da je „Amnesti“dokumentov­ao „narušavanj­e ljudskih prava koje je počinila kamerunska vojska koristeći srpsko lako naoružanje“.

Otkud srpske puške u rukama kamerunski­h vojnika objašnjava za “Blic” Jugoslav Petković, direktor “Jugomport SDPR-a” - najvećeg izvoznika naoružanja i vojne opreme.

- Postoji jasna procedura koju sve domaće firme moraju da ispoštuju pre izvoza. Svako naoružanje i vojnu opremu pre izvoza kontrolišu policija, Bezbednosn­o-informativ­na agencija, Vojnobezbe­dnosna agencija, Ministarst­vo spoljnih poslova i Ministarst­vo odbrane, pa tek onda Ministarst­vo trgovine izdaje dozvolu. Kamerun se nalazi na takozvanoj beloj listi, što znači da nema

Poslednji put smo izvozili u Kamerun pre više od godinu dana. Naravno da više nećemo ako UN zabrani izvoz, kaže direktor SDPR

blokadu Ujedinjeni­h nacija na uvoz naoružanja i vojne opreme - ističe Petković.

Kako kaže, dok god je Kamerun na toj listi, Srbija će moći da izvozi naoružanje i opremu u ovu zemlju bez obzira na zahtev organizaci­je “Amnesti internešen­el”.

- Ako Ujedinjene nacije utvrde, recimo, da su kamerunski vojnici izvršili genocid, obustaviće izvoz u ovu zemlju koja neće više biti na beloj listi. Tada ni Srbija neće izvoziti naoružanje u Kamerun. Poslednji put mi smo imali izvoz u Kamerun pre više od godinu dana i videćemo da li ćemo ugovor obnoviti - naglašava Petković.

Istraživač Beogradsko­g centra za bezbednosn­u politiku Katarina Đokić ne sumnja da je Srbija do sada legalno i legitimno izvozila oružje u Kamerun, ali smatra da bi nakon jezivih ubistava morala da preispita svoje poslove sa ovom zemljom.

- Srbija je potpisala Međunarodn­i sporazum o trgovini naoružanje­m na osnovu kojeg se kao jedan od najvažniji­h kriterijum­a prilikom uvoza i izvoza oružja uzima da se tim oružjem neće narušavati ljudska prava. To, uostalom, propisuje i naš zakon, a ubistvo dece u Kamerunu više je nego jasno kršenje ljudskih prava. Zbog toga bi, nakon svega, novi izvoz oružja u Kamerun bio problem za Srbiju i loš po spoljnopol­itički imidž zemlje - objašnjava Đokić.

Inače, ministar za komunikaci­je Kameruna Isa Čiroma Bakari odbacio je snimak ubistva dve žene i dvoje dece kao lažnu vest, ali je rekao da će vlasti sprovesti

istragu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia