Blic

Fijasko od ekskurzije isplaniran­a prevara?

- N. Latković

Vera Božić Trefalt, biće utvrđeno i kakvu su ulogu u celom slučaju imale profesorke koje su nezakonito sklapale su ugovore o putovanju, čime su praktično preuzele posao turistički­h agenata.

- One nisu imale licencu da obavljaju taj posao i mi možemo da ih tretiramo samo kao fizička lica. Čekamo da Bernetič dostavi sve podatke - od broja učenika, do nepredviđe­nih troškova koje su imali tamo i koje je agencija dužna da im nadomesti. Očekujem da do kraja ove nedelje sve bude poznato - navodi Božić Trefal za “Blic”.

Prema informacij­ama do kojih je došao “Blic”, mnogo je nedosledno­sti u samom dogovoru puta i onome što je decu dočekalo u Španiji, što bi moglo da ukaže na isplaniran­u prevaru. Đacima je predočeno da će za 330 evra provesti 10 dana u Ljoret del Maru, u hotelu “Flamingo”, sa četiri zvezdice. Međutim, čini se da se sklapao aranžman sa hotelom “Samba”, koji ima tri zvezdice.

Takođe, roditelji su do polaska na put uplatili 70 odsto iznosa. Kada su stigli, đaci nisu pušteni u sobe jer je agencija uplatila 8.500 evra manje nego što je trebalo. Deca su dobila smeštaj kada je vlasnik agencije uplatio ostatak novca. Ceo aranžman vredan je oko 35.000 evra. Kako su za “Blic” rekli roditelji đaka, a potvrđeno nam je i u Ministarst­vu turizma, deca su iz svog džepa platila jedno noćenje, snalazila su se kako su znala i umela da ne bi spavala u autobusu, a pojedini su dali i čitav svoj džeparac kako bi platili sobu.

Osim dve profesorke, u celom putešestvi­ju učestvovao je i Dejan Vojinović, vođa puta, koji je inače bio vlasnik dve turističke agencije i obe su zbog ranijih prevara ostale bez licence. Kako su nam roditelji rekli, njemu su deca za smeštaj u hotelu davala novac na ruke, kao i za fakultativ­ne izlete odmah po polasku iz Beograda. Mada Vojinovića ima svuda u ovoj priči, kako saznajemo, njegovog imena nema ni u jednom ugovoru niti bilo kom dokumentu vezanom za ovo putovanje. Đaci svedoče da je on uzimao novac, da je u nekom trenutku “nestao”, ali da su ga viđali kako po gradu kako troši novac i ulazi u banke. Biće utvrđeno kakva je veza između njega i pomenutih profesorki, a za koje se sumnja da su i ranije organizova­li slična putovanja.

Vlasnik B2R agencije Dušan Bernetič dostupan je inspekciji i izvesno je da će ostati bez licence. On se nadlženim organima pravdao da je prevaren.

Roditeljim­a đaka još nije dato objašnjenj­e šta se tačno dogodilo.

ČEKA SE DA AGENCIJA DOSTAVI TAČAN BROJ ĐAKA, UPLATE, SVE TROŠKOVE, CENU SMEŠTAJA

Na mestu v. d. direktora Kancelarij­e za evropske integracij­e ona je od februara 2015. godine do danas

KSENIJA MILENKOVIĆ

 ??  ?? roditelji i dalje bez odgovora ko je krivac za neslavno putovanje
roditelji i dalje bez odgovora ko je krivac za neslavno putovanje
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia