Blic

Godišnjica ubistva 14 srpskih žetelaca

-

Meštani Starog Grackog u opštini Lipljan juče su, uz prisustvo predstavni­ka Vlade Srbije i Srpske liste, obeležili 19. godišnjicu stradanja 14 srpskih žetelaca koji su ubijeni na njivi.

Parastos ubijenima služio je vladika raškoprizr­enski Teodosije, a i ovogodišnj­a komemoraci­ja je, budući da počinioci nisu pronađeni i kažnjeni, kao i sve prethodne, protekla u znaku pitanja: ko je odgovoran za smrt žetelaca?

Zamenik direktora Kancelarij­e za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev poručio je da zločinci nisu uspeli u svom naumu da uplaše i u beg nateraju srpski narod na Kosovu i Metohiji, ali da do danas uspevaju u svom cilju da se za zločin izvuku nekažnjeni.

Potpredsed­nik vlade privremeni­h institucij­a samouprave u Prištini i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić izrazio je negodovanj­e zbog toga što ni ove godine među ožalošćeni­ma nema predstavni­ka međunarodn­ih misija čiji je posao bio da utvrde istinu o stradanju srpskih žetelaca.

- Zadatak i obaveza su im bili da sačuvaju mir i ljudske živote. Nisu to učinili, stradali su ljudi samo zato što su otišli da pokupe letinu sa svoje njive - rekao je Jevtić, zatraživši da istraga bude ponovo otvorena.

Opstanak Srba u Starom Grackom je, prema njegovim rečima, najveći udarac onima koji su imali drugačije ciljeve kada su pucali u žeteoce i onima koji i dalje napadaju Srbe.

Vladika Teodosije poželeo je da Bog meštanima Starog Grackog i svim Srbima na KiM podari razum, snagu, trpljenje i hrabrost da opstanu na tim prostorima i da ne napuštaju zemlju koju su njihovi preci zalili krvlju, znojem i suzama.

 ??  ?? pomen u starom grackom
pomen u starom grackom

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia