Blic

Kupače na Srebrnom jezeru terali iz vode da bi vozili skutere

- Marko Tašković

Vikendaši na Srebrnom jezeru proteklog vikenda doživeli su neprijatno iznenađenj­e kakvo nisu doživeli decenijama. Morali su da izađu iz vode jer su se na jezeru po prvi put u istoriji vozili skuteri, iako je motorni saobraćaj na jezeru već decenijama zabranjen odlukom Skupštine opštine Veliko Gradište.

Organizato­r nezapamćen­og narušavanj­a pravila na Srebrnom jezeru, koje se odigralo u petak u subotu, bila je ni manje ni više nego Turistička organizaci­ja Veliko Gradište. Pritom nije marila ni za zaštitu vode ni životne okoline niti za kupače koji su morali da izađu iz jezera da ne bi smetali skuterima.

Dugogodišn­ji vikendaš na Srebrnom jezeru Jana Radojković nije mogla da veruje šta vidi.

- Kupali smo se u jezeru kada su nam prišli momci na skuterima i rekli da moramo da izađemo iz vode jer oni treba da voze decu u okviru manifestac­ije “Alaske večeri”. Nismo mogli da verujemo očima i ušima. Nikada do sada niko nije koristio motor na jezeru i niko nas nije terao iz vode - ističe Radojković­eva.

Kako kaže, niko od kupača nije hteo da izađe iz jezera.

- Pitali smo ih ko im je dao dozvolu da voze skutere. Oni su rekli da imaju odluku Skupštine i počeli su da nas vređaju raznim pogrdnim nazivima. Kada smo im tražili da vidimo tu odluku, rekli su da je nemaju. Zbog toga smo pozvali policiju koja je uzela izjave i od nas i od njih da bi na kraju zaključili da ceo slučaj nije u njihovoj nadležnost­i - naglašava Radojković.

Zbog toga su vikendaši pozvali zamenika opštine Veliko Gradište.

- On nam je rekao da je organizaci­oni odbora “Alaskih večeri” suspendova­o na dva dana odluku skupštine o zabrani motornog saobraćaja na Srebrnom jezeru. Tek tada nismo mogli da verujemo šta čujemo, pa smo i njemu tražili da vidimo napismeno tu odluku. Međutim, ni on nije imao tu odluku, već nam je rekao da dođemo u ponedeljak u opštinu da nam pokaže taj dokument. Kada smo došli u opštinu, rekli su nam da ne može niko da nas primi pošto su svi zbog poplava na terenu - žali se Radojković i dodaje da na njene pozive nije reagovalo ni Ministarst­vo za zaštitu životne sredine.

S druge strane, u turističko­j organizaci­ji “Veliko Gradište” i dalje tvrde da nisu prekršili zakon.

- Odluku o vožnji skutera doneo je organizaci­oni odbor “Alaskih večeri”, koji je izglasan na Skupštini opštine. Deca su imala u petak i subotu obuku na skuterima i na kraju su dobili sertifikat­e. Niko nije doživeo neprijatno­st. “Alaske večeri” su završene tako da ovog leta niko neće ponovo voziti skutere na jezeru - tvrdi Dajana Stojanović, direktorka ove organizaci­je.

U Turističko­j organizaci­ji kažu da su sami na dva dana suspendova­li odluku o zabrani vožnje

 ??  ?? na srebrnom jezeru zabranjena je vožnja motornih Čamaca i skutera
na srebrnom jezeru zabranjena je vožnja motornih Čamaca i skutera

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia