Blic

„Zijin mining“u trci za RTB Bor

Kineska kompanija “Zijin mining” je ta koja je zaintereso­vana za RTB “Bor”, saznaje nezvanično „Blic”. Upravo je ova kompanija među onima što su se javile na tender koji je nedavno raspisala Vlada.

- Danijela lukoviĆ

RTB „Bor“je strateški važan za Srbiju - ima zaposlenih 5.000 radnika i od njega zavisi sudbina 20.000 porodica. „Zijin“je, kako se može videti na sajtu, jedna od kompanija sa najvećim metalnim mineralnim resursima u Kini i tokom prethodnih godina je među najprofita­bilnijim kompanijam­a u industriji.

Među glavnim pitanjima oko RTB „Bora“je šta će biti sa dugovima i koliki će biti udeo države u toj firmi. Izvor “Blica” kaže da će se na drugo pitanje odgovor znati po zatvaranju tendera. - Strateški partner prihvata

obavezu da RTB “Bor” isplati dugove po unapred pripremlje­nom planu reorganiza­cije. Takođe, na pitanje koji će biti odnos u vlasništvu odgovor će biti poznat kada stignu sve ponude - kaže naš izvor.

Da se i jedna kineska kompanija javila na tender pre dva dana, otkrio je ambasador Kine u Beogradu Li Mančang.

- Koliko je meni poznato, desetak kompanija zaintereso­vano je za RTB “Bor”, među kojima je i jedna kineska kompanija. Smatram da je to normalno i prirodno. Srbija ima zakone i propise na svetskom nivou, a sve kineske kompanije u Srbiji poštuju srpske propise, pa je tako i u slučaju RTB “Bor”. Nadamo se da će Srbija izabrati pravog partnera koji će uspešno poslovati - rekao je Li za Radio Beograd.

Tender za izbor strateškog partnera za RTB “Bor” Vlada je objavila 17. jula. Njime se, kako su mediji objavljiva­li, predviđa novčana dokapitali­zacija od 350 miliona američkih dolara.

Po objavljiva­nju tendera, resorni ministar energetike Aleksandar

Antić rekao je da je obaveza budućeg strateškog partnera za RTB “Bor” da u periodu dok se kontroliše privatizac­ioni ciklus sačuva postojeći broj radnih mesta.

Različita su mišljenja stručnjaka koju je formulu trebalo primeniti za RTB „Bor“, a ekonomista Mlađen Kovačević kaže da je za Srbiju jako važno da se u najvećoj mogućoj meri sačuva aktuelni broj zaposlenih.

- Da se osigura da tačan deo dobiti ostane u Srbiji i ostvaren profit i da se primenjuju transferne cene. Važno je ispoštovat­i i UPPR, ali i kontrole investicij­e u obimu na koji se obavezala. Cene bakra će biti solidne, i na to treba obratiti pažnju – smatra Kovačević. Kako je predviđeno tenderom, mogu konkurisat­i strateški partneri koji se poslednjih deset godina u kontinuite­tu bave eksploatac­ijom bakra i ostalih obojenih i plemenitih metala sa prihodom od najmanje pola milijarde američkih dolara u protekloj godini. Strateški partner može biti domaće ili strano pravno lice, ali i konzorciju­m nastao udruživanj­em domaćih i/ili stranih lica radi strateškog

„ZIJIN“JE JEDNA OD KOMPANIJA S NAJVEĆIM METALNIM MINERALNIM RESURSIMA U KINI

partnerstv­a. Prijave mogu da se podnesu do 20. avgusta, a preduslov za njihovo razmatranj­e je uplata depozita ili dostavljan­je bankarske garancije od milion dolara. Za privatizac­ionu dokumentac­iju mora se uplatiti naknada od deset hiljada američkih dolara.

 ??  ??
 ??  ?? plan je da buduĆi strateški partner prihvata obavezu da rtb “bor” isplati dugove
plan je da buduĆi strateški partner prihvata obavezu da rtb “bor” isplati dugove

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia