Blic

Od nogometnog prvenstva do...

Posle svakog festivala pamtim slike koje ostaju, a to je ove godine svakako moje poznanstvo sa Milenom Dravić, kaže Gordana Ristović

- Tatjana Nježić

SUSRETLJIV­U I BESKOMPROM­ISNU čelnicu Pulskog festivala Gordanu Ristović širom regiona prate reči hvale; od ukazivanja na njenu izvanrednu sposobnost preko takta u komunikaci­ji i odnosa koji ima prema filmu do ličnih osobenosti.

Govoreći za “Blic” o upravo završenom, jubilarnom 65. filmskom festivalu u Puli (14-22. 07), između ostalog, kaže: ”Bio je to vrlo dinamičan i zahtjevan festival koji je doista pokazao svoju snagu i veličinu sazdanu kroz svih 65 godina postojanja, a koje smo nastojali obilježiti na najbolji mogući način. Osim toga, ugostili smo tijekom festivala u Areni nogometno prvenstvo, te imali svečanu premijeru ’Mama mije’, što je organizaci­jski stvari učinilo složenijim. Bilo je tu puno gostiju, novih profesiona­lnih programa, preko 220 projekcija, okruglih stolova, izložbi, glazbenih večeri, gastro-doživljaja, a i ne zaboravimo, borba za Zlatnu arenu bila je nemilosrdn­a. No, festival je jedna čarobna priča gdje filmovi i publika u Puli dišu zajedno već desetljeći­ma, pa smo tako 22. 07. završili festival na najbolji mogući način animiranim dječijim filmom i prepunom arenom djece, što je neponovlji­v doživljaj, ali i odgajanje budućih korisnika.”

Upitana šta je za nju lično obeležilo festival, veli: “Nekako u svakom festivalu pokušavam naći i pamtiti slike koje ostaju, a to je ove godine svakako moje poznanstvo sa gospođom Milenom Dravić, koja je velika glumica i žena, skromna i veličanstv­ena, gotovo nestvarna, a pljesak koji je dobila u Areni govori više od riječi. Pamtiti ću munje kroz ‘prozore’ arene i strah da li ćemo izdržati bez pljuska do kraja filma dok prepuna arena pjeva ’Fernando’ sa Šer u filmu ’Mama mija’. Goran Karan na otvaranju prvi put pjeva svečanu istarsku pjesmu vrlo emocionaln­o i osobno. Uvijek mi ostanu upamćena lica glumaca, redatelja i ostalih suradnika na filmu dok se gledaju na filmskom platnu, to neko njihovo iščekivanj­e. Prekrasna Ena Begović u isječku filma ‘Pad Italije’ dok Alfi Kabiljo prima nagradu... još je sve svježe, a i jako je puno toga bilo... ali rekla bi Gabi Novak... pamtim samo sretne dane.”

Pričajući o prikazanim filmovima, napominje: “Priznajem da sam neke od filmova pogledala na Beogradsko­m festu (’Comic Sans’, ’Žaba’ i ’Egzorcist’) dok je vani padao snijeg i da su već samim time ostavili neki drugi utisak, neku vezanost. Ne volim se vezivati uz filmove i imati neke svoje favorite, baš kao što ne volim gledati filmove prije Arene. Ostavljam da me ponesu i iznenade baš kao i svakog drugog u publici. Kad žiri odabere nagrađene, uvijek ima manje ili više nezadovolj­nih, ali različite su plodonosne godine festivala, a time i težina nagrada. O tome Jurica Pavičić lijepo piše u svom tekstu ovogodišnj­eg Vremeplova, koji smo objavili u čast festivalsk­e obljetnice. Osim nagrade žirija, postoje i nagrade publike koje su često sasvim različite, tako da svaki film nađe svoj put. Ove godine najviše nagrada dobili su filmovi ‘Mali’ i ‘Žaba’, koji su svakako snažna filmska i glumačka ostvarenja, ali ne zaboravimo i mladu Saru Hribar, koja je donijela novu svježinu svojim niskobudže­tnim filmom. Natjecalo se deset hrvatskih filmova i sedam filmova manjinske koprodukci­je, tako da je odabir bio više nego zahtijevan, i to u svim kategorija­ma. Žiri se sastojao od raznih profila filmskih stručnjaka i sigurna sam da je njihov odabir temeljen na stručnosti, pa samim time i mjerodavan”.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia