Blic

Janošević i Milošević čuvaju odbranu AIK-a

- M. D.

Ukoliko crno-beli savladaju Trakai u drugom kolu kvalifikac­ija za Ligu Evrope, proći će u narednu rundu gde bi ih sačekao pobednik meča Nordsjelan­d - AIK.

Klub iz Solne je sastavljen uglavnom od domaćih fudbalera uz nekoliko iskusnih i dokazanih stranaca, među kojima je i naš golman Budimir Janošević. Ovaj 28-godišnjak igrao je za Vojvodinu, Čukarički, Rad i Spartak iz Subotice. Prvi je čuvar mreže i već je zabeležio sedam nastupa u novoj sezoni.

U odbrani igra Aleksandar Milošević, Šveđanin sa srpskim korenima, a interesant­no je da je u ranoj fazi njegove karijere slavni Mančester junajted bio zaintereso­van da ga dovede na “Old Traford”. Što se tiče ostatka defanzivne linije, osim domaćih igrača ističe se i desni bek sa Islanda Haukson.

Glavni igrač tima i čovek od koga polaze sve akcije je svakako iskusni Šveđanin Sebastijan Larson. Vremešni fudbaler je igrao dugo u Premijer ligi gde je branio boje Arsenala, Birmingema, Sanderlend­a i Hala, a u poznim igračkim godinama je odlučio da se vrati u domovinu.

Još jedna od opasnosti na koju bi izabranici Miroslava Đukića trebalo da obrate pažnju dolazi sa levog krila gde igra Tarik Eljunusi. Norvežanin marokansko­g porekla takođe ima bogato internacio­nalno iskustvo, nastupavši za Hofenhajm, Herenven, Olimpijako­s... U ovoj sezoni je već postigao pet golova na 11 utakmica, pa je potreban dodatan oprez kada je on u pitanju.

Kada je reč o napadačima, AIK uglavnom igra u formaciji sa dva isturena igrača, a to su uglavnom Italijan Nikolas Stefaneli i Henok Goitom. Momak poreklom iz Eritreje ima iskustvo igranja u Španiji, gde je branio boje Valjadolid­a, Mursije, Hetafea... Interesant­no je da za klub iz Solne nastupa i igrač poreklom iz Bosne i Hercegovin­e Denis Avdić, ali je on uglavnom rezerva pomenutim špicevima.

AIK je čak 11 puta osvojio titulu u šampionatu uz još osam trofeja namenjenih osvajaču kupa te skandinavs­ke zemlje. Jedna od prednosti Šveđana je to što je njihov šampionat u punom jeku, odigrano je već 15 kola (AIK je prvi na tabeli), dok se Partizan tek zahuktava u domaćem šampionatu.

Ukoliko izabranici Miroslava Đukića savladaju Trakaji i AIK savlada Nordsjelan­d jasno je da crnobele ne očekuje nimalo lak zadatak. Opasni i iskusni igrači, dalek put, prvenstvo u punom jeku, sve su to otežavajuć­e okolnosti koje čekaju aktuelne osvajače Kupa, ali sigurno da i Partizan ima svoje adute koji i te kako mogu da naude Šveđanima, koji su daleko od bauka, ali je neophodan dodatni oprez.

 ??  ?? za švedski aik igraju i dva naša fudbalera
za švedski aik igraju i dva naša fudbalera

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia