Blic

Najozbiljn­ija Trampova pretnja do sada

Američki predsednik Donald Tramp je rekao iranskom lideru Hasanu Rohaniju da više nikad ne sme da preti SAD inače će snositi teške posledice.

- ivana kešanski

Nakon što je Rohani zapretio Americi da „ne dira lavlji rep“, jer će u suprotnom izazvati rat koji bi mogao da bude „majka svih ratova“, Tramp mu je uzvratio još oštrijom pretnjom.

„Iranskom predsednik­u Rohaniju: NIKADA, ALI NIKADA NE PRETI SAD PONOVO, ILI ĆEŠ PRETRPETI POSLEDICE KAKVE JE MALO KO KROZ ISTORIJU PRETRPEO. MI VIŠE NISMO ZEMLJA KOJA ĆE STAJATI IZA TVOJIH POREMEĆENI­H REČI NASILJA I SMRTI. BUDI OPREZAN!“, napisao je Tramp koristeći velika slova kako bi pojačao žestinu svoje izjave.

Trampovu izjavu je iranska državna agencija IRNA opisala kao pasivnu reakciju na izjavu Rohanija.

Kako je navela IRNA, Trampova velika slova u tvitu predstavlj­aju samo oponašanje i kopiju načina na koji je iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif ranije upozoravao Zapad da „nikad ne preti Iranu“.

Rohani je dan ranije upozorio američkog predsednik­a

TRAMP SMATRA IRAN PRETNJOM PO AMERIKU I ZATO JE NAPUSTIO NUKLEARNI SPORAZUM

da ne nastavlja sa neprijatel­jskom politikom prema Teheranu.

Njegova izjava je usledila nakon što je američki državni sekretar Majk Pompeo nedelju okarakteri­sao iranske verske lidere kao „mafiju“i obećao pomoć Irancima koji nisu zadovoljni svojom vlašću.

Portparol Ministarst­va spoljnih poslova Irana Bahram Kvasemi rekao je da je Pompeov govor primer mešanja u iransku unutrašnju politiku.

- Govor Pompea koji je održao u nedelju je jasno mešanje u unutrašnje poslove Irana... takva politika ujediniće Irance koji će izaći na kraj sa zaverama protiv njihove države - kazao je Kvasemi.

Trampovu pretnju Iranu je pozdravio Izrael. Premijer Benjamin Netanijahu je rekao

da je dobro što je Tramp pokazao „čvrst stav“prema Iranu. On je pohvalio i Pompea i rekao da su on i Tramp pokazali jasan stav prema iranskoj agresiji, dok su svetske sile godinama popuštale režimu.

S druge strane Nemačka je izrazila zabrinutos­t od moguće eskalacije sukoba i pozvala na smirenost. - Podržavamo dijalog i pregovore i pozivamo sve strane da se uzdrže i retorički razoružaju - rekao je nemački ministar spoljnih poslova Kristofer Burger.

Prema njegovim rečima, pretnje vojnom silom nisu od koristi.

Inače, odnosi SAD i Irana su na veoma lošem nivou otkako je Tramp na vlasti. Podsetimo, on je istupio iz Iranskog nuklearnog sporazuma i uveo nove sankcije Teheranu.

 ??  ?? rohani je rekao da amerika mora da zna da je rat sa iranom - majka svih ratova tramp je rekao da niko nikada ne sme da preti americi, inaČe Će snositi posledice
rohani je rekao da amerika mora da zna da je rat sa iranom - majka svih ratova tramp je rekao da niko nikada ne sme da preti americi, inaČe Će snositi posledice

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia