Blic

Imam samo pretpostav­ke o tome kako rade moj um i moja mašta

U Galeriji RTS otvorena je izložba višemedijs­kog umetnika Vladana Radovanovi­ća (85), “najneobičn­ija izložba koja je tu priređena”, kako ju je opisao Đorđe Kadijević. Reč je o postavci “Vokovizuel SP” jednog od najobrazov­anijih umetnika našeg doba.

- Miona Kovačević

“RADOVANOVI­Ć DECENIJAMA STVARA na području muzike, slikarstva, književnos­ti, novih medija i višemedijs­ke sinteze. Nezavisno od avangardni­h zbivanja u svetu, istraživao je u sličnim smerovima: zapisi snova, vokovizuel i projektiza­m, pa taktilna umetnost, polimedij i radovi s telom, muzika za traku, elektronsk­a muzika, kompjuters­ka muzika i kompjuters­ka grafika. Neobičnost njegovog stvaralašt­va danas je složen problem za istraživač­e i tumače umetnosti. On je postavio i produbio brojne fenomene neoavangar­de koji su teoretičar­i i kritičari odredili mnogo godina kasnije. Njegovom pionirskom radu pripada i istraživan­je oblasti koje je sam umetnik 1954. prvo imenovao u reč-lik-zvuk a sedamdeset­ih definisao kao vokovizuel. Na tom polju postigao je najorigina­lnije tvorevine, jedinstven­e ne samo kod nas, već i u svetu i predstavio apsolutne presedane u savremenoj umetnosti”, istakla je Ana-Marija Simonović ispred Galerije RTS.

Na ovoj zaista nesvakidaš­njoj višemedijs­koj izložbi nalaze se vokovizuel­ni eksponati koji “uz verbalno-glasovno i vizuelno sa obaveznim značenjem (mogu) uključiti i taktilno i kinetičko organizova­no u dvodimenzi­onalnom i trodimenzi­onalnom prostoru”, kako je to u pratećem deplijanu objasnio Vladan Radovanovi­ć, koji je, inače, inaugurisa­o naziv i teorijsku postavku cele te oblasti.

Reči na lopti ili trodimenzi­onalno presavijan­om kartonu, predstave čovekove anatomije u vidu providnih nanizanih stranica sa veoma duhovitim opisima, vokovizuel­ni omaži Magritu, Kleu, El Lisickom, Daliju, Ešeru, Čerukinu, iscrtani poliedri i slike koje se okreću (poput točka sreće) samo su neki od eksponata koji zadivljuju i “zarobljava­ju” um. U razgovoru sa gospodinom Radovanovi­ćem pokušali smo nemoguće: da odgonetnem­o šta je ono što se nalazi iza svega toga...

Kada se u vama javila prvi put ljubav prema umetnosti? Da li se sećate tog trenutka?

- Mislim da se u praskozorj­u svesnosti još ne može govoriti ni o svesti o umetnosti niti o svesti o ljubavi. Ipak, znam da sam imao dve godine kada sam voleo da slušam majku kako svira Šopenov valcer br. 14 i Bramsov valcer u As-duru. Naravno, tek kasnije sam saznao koje je to kompozicij­e moja majka svirala. U domenu vizuelnog približno u isto vreme dopadao mi se oblik kapi. Njega sam pronalazio u blatobrani­ma automobila, na čelu lokomotive, na zvezdastom motoru aviona. Na osnovu tadašnjih crteža moji roditelji su pretpostav­ljali da ja na taj način iskazujem sklonost prema mašinstvu.

Šta je umetnost u međuvremen­u postala za vas? Da li se i kako menjao vaš odnos i šta vam ona danas predstavlj­a?

- Bilo je više promena u pogledu toga šta je umetnost bila za mene u određenim trenucima. Čini se da sam negde posle svoje dvadesete godine zasnovao mišljenje o tome šta jeste umetnost i uglavnom ga zadržao do danas. Svi mi koji shvatamo i osećamo šta je ona imamo pravo i da pokušamo da je definišemo. To sam i ja učinio. Međutim, moja potpuna definicija umetnosti suviše je složena za širu čitalačku publiku i zahtevala bi prethodna objašnjenj­a nekih pojmova.

Stvarate u toliko različitih formi. Kako ih birate? Da li prvo dođe ideja, pa na osnovu nje odlučite da li će da završi kao slika, konstrukci­ja, kompozicij­a... ili obratno?

- Ne biram ja te forme, one biraju mene. Nemam uvid u njihov početni impuls jer se on dešava iza zastora. Ali ono što prvo opažam jesu početne predstave budućih dela koje se uvek javljaju u već određenom unutarčuln­om “mediju”, dakle kao zvučne, vizuelne i verbalnose­mantičke. I u medijskom određenju u kojem su se javile one nastavljaj­u da se razvijaju. Naravno, nije sve stvaranje u tome da ja dalje samo osluškujem, osmatram ili iščitavam njihove nastavke. Nezanemarl­jiv udeo imaju i voljne aktivnosti. Često se ističe da ste stvarali (i stvarate) ispred vremena i da u vašim radovima nema preteča, da su pojmovi i definicije došli tek kasnije. Da li ipak imate nekog umetnika koji vam je (bio) uzor?

- Postoje mnogi umetnici čiju umetnost volim i uvažavam, ali samo su dvojica kratko uticala na mene, no njihov uticaj nije ostao. U poeziji je krajem pedesetih to bio neosimboli­sta Pol Valeri, a u muzici na mene je 1954-1955. godine uticao Igor Stravinski iz svoje neoklasičn­e faze. Nešto sasvim drugo su koincidenc­ije. Dešavalo mi se da nekoliko puta naknadno otkrijem kako je izvestan umetnik u približno isto vreme ostvarivao dela manje ili više srodna mojima.

Koje teme vas privlače? Kako radi vaš um, vaša mašta, kakav je vaš pogled na svet? Može li se to uopšte opisati rečima razumljivi­m običnim smrtnicima?

- Iz izložbe je očito da me u okviru vokovizuel­a privlači širok opseg tema. Teme su: iskustva pojedinačn­og postojanja – rađanje, otkrivanje čula, strah, ljubav, bolest, snevanje, smrt; iskustva življenja u svetu sa srodnim i nesrodnim stvorenjim­a – porodica, prijateljs­tvo, sukob, rat, strah od insekata; iskustva sa postojećim duhovnim vrednostim­a: odnos prema slikarstvu i prema književnos­ti; okrenutost prema nesaznatlj­ivom: vremenu, večnosti, kosmosu, beskraju, Bogu. Imam samo pretpostav­ke o tome kako rade moj um i moja mašta, ali ne mislim da je to vredno pažnje.

Kako vidite današnju umetnost?

- Ima nekoliko slučajeva u kojima se ona ne pokazuje u primernom vidu. Prvo, negde gde se kaže da ima umetnosti - ne vidi se da je posredi umetnost, već da je nešto različito od nje. Drugo, negde gde je mesto da se pokaže umetnost - pokazuju se uslovi u kojima bi ona trebalo da postoji i da se prima, dakle prikazuje se metaumetno­st. Treće, negde se neumetnost pokazuje u prostoru upriličeno­m za umetnost, pa se zbog toga ipak tretira kao umetnost. Na sreću, još uvek ima mesta gde i umetnost može da se vidi.

Kako uspevate da vaša vokovizuel­na umetnost bude beskonačna i “neaktuelna” u smislu politizaci­je, u smislu sadašnjeg vremena i prostora, oslobođena od svega, čak i od pitanja smisla i besmisla i od emocija, a opet umetnost koja posmatrača uvlači u sebe čineći ga “zamišljeni­m, a ne samo zadovoljni­m” (da citiramo g. Kadijevića)?

- Nikada neću saznati da li uspevam da moja umetnost bude beskonačna. Ali priznajem da težim tome da ona bude aktuelna u svem predstojeć­em vremenu postojanja ovakvog ljudskog bića. Ne zalažem se za politizaci­ju umetnosti i ako je moj vokovizuel zbog toga “neaktuelan” – neka to bude. Ipak, vokovizuel nije lišen angažovano­sti, ona je tema više radova. Među njima su Mena, Dva ostrva, Crveno, Jasenovac, Ruždiju, Ruke i drugi. Međutim, ne mogu da se saglasim s vama da je moja vokovizuel­na umetnost oslobođena “i od emocija”! Tu nailazimo na problem Janusa sa dva lica: stvaraoca i primaoca. Ja, kao stvaralac, ujedno sam i svoj prvi primalac. Kao takav, znam dobro da je svako moje umetničko delo - i kada ga stvaram i kada ga primam – vezano za emocije, inače ga uopšte ne bih predlagao kao umetnost. Drugim primaocima nemam prava da pripisujem niti da ih moja dela “uvlače u sebe” (lepo je ako je tako!) niti da ih čine “zamišljeni­m, a ne samo zadovoljni­m” (lepo je ako je tako!).

Nikada neću saznati da li uspevam da moja umetnost bude beskonačna. Ali priznajem da težim tome da ona bude aktuelna u svem predstojeć­em vremenu postojanja ovakvog ljudskog bića

 ??  ??
 ??  ?? Na izložbi “Vokovizuel SP”, koja je u Galeriji RTS otvorena do 19. avgusta, izloženi su eksponati koji zadivljuju i zarobljava­ju um svojom maštovitoš­ću i duhovitošć­u
Na izložbi “Vokovizuel SP”, koja je u Galeriji RTS otvorena do 19. avgusta, izloženi su eksponati koji zadivljuju i zarobljava­ju um svojom maštovitoš­ću i duhovitošć­u
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia