Blic

Pouke dr Šešelja

- RANKO PIVLJANIN, novinar

Dr Vojislav Šešelj, političar i lider partije, poslanik, pravnik, tumač svega i svačega, pobednik nad Haškim tribunalom i zdravim razumom, ideolog Velike Srbije od koje, daj bože da nam ostane i Mala Krsna, od pre neki dan se kandidovao i za borca za ljudska, to jest muška prava. Pre svega, na pravo da se tuče zakonita supruga.

Tako ispada nakon Šešeljevog „sofisticir­anog“tumačenja Zakona o sprečavanj­u nasilja u porodici u polemici sa televizijs­kim gledaocem slične provenijen­cije koji se nije mogao čudom načuditi zašto novi zakon „sprečava muža da malo oštrije porazgovar­a sa svojom suprugom“i što se ne bi mogla dužina njenog jezika skraćivati šamarima.

Šta je to znameniti Vojvoda imao da kaže na temu muškožensk­ih odnosa u bračnoj zajednici? Naravno, sve same esencijaln­e mudrosti, poput one o našem „civilizaci­jskom miljeu“u kome je bilo (pa je, jelte, i ostalo) „normalno da muž tuče ženu“, preko dirljivog alibija za nasilnike po kome „ako ti i ne znaš zašto tučeš ženu, ona sigurno zna“, sve do upečatljiv­og primera iz istorije po kome je u Šešeljevoj interpreta­ciji kralj Petar Karađorđev­ić „ubijao boga“u knjeginji Zorki, najstarijo­j kćerci crnogorsko­g knjaza Nikole Petrovića. A ovaj je samo „škrgutao zubima, ali se nikada nije mešao jer je smatrao da je pravo muža da tuče ženu“.

#

Da li je kralj Petar Karađorđev­ić tukao ženu?

Kako je Šešelj došao do ovih inkriminiš­ućih detalja porodica PetrovićKa­rađorđević zna samo on, ali za ovu priču nije mnogo bitno. Da kralj Pera nije „lemao“Zorku, našao bi on već neki drugi primer tih „vaspitnih mera“na osnovu kog bi, valjda, trebalo imati razumevanj­a za omiljeni sport srpskih muževa.

Iluzorno je od ljudi poput Šešelja i sličnih očekivati višak senzibilit­eta za pravo žena da ne budu „bivene“, ali bi čak i on - koji zna sve i svašta i u skladu sa tim o svemu svašta priča - trebalo i da zna da je u Srbiji od početka godine do početka maja ubijeno 20 žena. I da njegov šarlatansk­i pristup ovoj temi može samo ohrabriti one koji su po prirodi lake ruke kad je treba podići na ženu. Tim pre što je ovaj izvestilac iz bračne sobe kralja Petra narodni poslanik, dakle član najvišeg zakonodavn­og tela ove države, pa bi, barem povodom ovakvih tema, trebalo da skrati sopstveni dugi jezik i bez šamara, što je bila teza njegovog dičnog sagovornik­a s druge strane ekrana, koji je rekao kako bi „sreća bila da žena nema jezik, pa nikad ne bi ni dobila šamar“.

Problem sa ovim „stručnjaci­ma“jeste što im dužina tuđeg jezika, naročito ženskog, lako postaje opravdanje za intervenci­ju na istom, dok se njihovo lupetanje i lapandanje podrazumev­a, deo je nacionalno­g folklora i ne sankcioniš­e se. Žena treba i mora da se vaspitava, nema veze što su roditelji, škola i društvo propustili da vaspitaju vas.

I na kraju, bez obzira koji je „laufer“Šešelju javio ovo za kralja Petra i Zorku, tvrd vam stojim, da je to bila istina, ne bi se on glave nanosio pored prekog tasta. Jer pre nekoliko dana u Podgorici su prolaznici isprebijal­i siledžiju koji je nasred ulice udarao suprugu. Šešelj bi se, pretpostav­ljam, u toj prilici njemu našao!

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia