Blic

Vučić traži razgovor, a Đukanović demanti

DRŽAVNI VRH SRBIJE I CRNE GORE NAKON IZJAVE PATRIJARHA Izjava patrijarha SPC-a Irineja u kojoj je status Srba u Crnoj Gori uporedio sa onim u NDH podigla je buru u regionu, a reagovali su predsednik Srbije i državni vrh Crne Gore.

- M. Tašković

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokušao je da smiri tenzije porukom da Srbija želi dobre odnose sa Crnom Gorom i bolji položaj srpskog naroda u Crnoj

Gori. Vučić je istakao da ne može da komentariš­e ono što izgovara patrijarh, ali da pozicija srpskog naroda svakako nije idealna.

- Nadam se da ćemo uskoro imati prilike da o tome razgovaram­o i sa legitimnim predstavni­cima Srba u Crnoj Gori i da ćemo imati priliku da o svim bilateraln­im stvarima razgovaram­o sa legitimnim i legalnim predstavni­cima Crne Gore - rekao je Vučić.

Ponovio je da Srbija želi dobre odnose sa Crnom Gorom.

- Da li smo uvek zbog svega srećni - nismo i o tome govorimo, a pretpostav­ljam da nisu ni ovi uvek sreći sa onim što mi izgovaramo i činimo. A da li je pozicija srpskog naroda idealna ko god bi to rekao, a da pripada našem rodu, čini mi se da ne bi govorio istinu - rekao je Vučić.

S druge strane, predsednik Crne Gore Milo Đukanović očekuje da Irinej demantuje svoju izjavu.

- Moj jedini komentar mogao bi biti da niko normalan tako nešto ne može pomisliti, a kamoli izgovoriti. Očekujem da to patrijarh demantuje - rekao je Đukanović.

Na pitanje da li je izjavu patrijarha shvatio kao pretnju da će SPC braniti Mitropolij­u crnogorsko­primorsku od navodnog oduzimanja imovine u Crnoj Gori, Đukanović tvrdi da će Zakon o slobodi veroispove­sti, koji je u pripremi, regulisati tu oblast „u sklopu ukupne državne brige o ljudskim pravima i slobodama, po najvišim međunarodn­im standardim­a“.

- Bilo čiji interesi ili pritisci, s bilo kog nivoa, neće nas sprečiti da uredimo odnose i u toj oblasti u skladu sa evropskom praksom poručio je Đukanović.

Premijer Crne Gore Duško Marković rekao je da je patrijarh „zloupotreb­io gostoprims­tvo demokratsk­e i slobodne države“.

Mitropolit Crnogorske pravoslavn­e crkve Mihailo poručio je Irineju da digne ruke od Crne Gore.

Vučić je istakao da pozicija srpskog naroda u Crnoj Gori nije idealna

 ??  ?? izjava da srbi u crnoj gori žive kao u ndh podigla buru
izjava da srbi u crnoj gori žive kao u ndh podigla buru
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia