Blic

TIHA I DOSTOJANST­VENA

-

“Upoznala sam je kada sam posetila Memorijaln­i centar u Srebrenici, gde su sahranjene žrtve genocida - najgoreg masakra na evropskom tlu od Holokausta. Živopisno je se sećam. Sedi u krugu drugih ožalošćeni­h udovica i majki Srebrenice, tiho i sa krajnjim dostojanst­vom ispričala je svoju priču“, počinje glumica tekst.

Andželina Žoli u tekstu navodi da je Hatidža Mehmetović na mnogo načina podsetila na druge žene u Bosni koje su preživele rat, zbog načina na koji je “kombinoval­a duboku snagu i otpornost sa tolerancij­om i odbojnošću da podlegne mržnji“.

“Hatidža je međutim bila i izuzetna, 23 godine bila je neumorni borac za istinu i pravdu. Nikada nije tražila nikakav specijalni status, već je govorila u ime svih majki Srebrenice. Nije pravila razliku između žrtava, već se odnosila prema njima kao prema jednako vrednim. Čak i sa narušenim zdravljem, radila je na tome da organizuje dolazak konvoja sa hranom i lekovima za izbeglice iz Sirije. Umrla je prerano, sa samo 65 godina, nema sumnje prouzrokov­ana i onim što je preživela“, piše Andželina Žoli. Drugi će morati da ponesu teret koji je ona nosila toliko godina. Ali njen primer će živeti u sećanjima svih onih koji su je znali, i u pričama koje bi svi trebalo da govorimo, gde god da živimo, da sećanje na Srebrenicu nikada ne izbledi“, navodi ona.

Kako kaže, dok je smrt Hatidže Mehmetović ispunjava tugom i žalošću zbog svih žrtava rata u Bosni i Hercegovin­i, sigurna je da “nije jedina koja se Hatidže seća sa zahvalnošć­u i strahopošt­ovanjem“.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia