Blic

Tenkove platili 52 dinara po kilogramu

Srbija je na licitaciji prodala 29 tenkova T-55, starijih od 40 godina, za ukupno 542.845,42 dolara ili od 17.010 do 34.000 dolara po komadu. Ime kupca ovih borbenih vozila trebalo bi da bude poznato u petak.

- M. Tašković

Tenkovi su kao suvišni i neperspekt­ivni prodati na licitaciji 19. jula, na koju su pozvane kompanije koje se bave izvozom oružja. Prema proceduri, obaveštenj­e o najpovoljn­ijim ponuđačima trebalo bi da bude objavljeno 27. jula, odnosno osam dana nakon prodaje.

Ako se uzme u obzir da je, prema podacima dostupnim na internetu, tenk T-55 težak 36 tona, računica kaže da je kilogram tenka prodat za 0,52 američka centa ili oko 52 dinara. Poređenja radi, kilogram gvožđa u otkupu na veliko košta oko 20 dinara, s tim što je tenk sastavljen i od drugih, daleko skupljih metala, kao što su olovo, bakar...

U Ministarst­vu odbrane ističu da je ova cena 70 odsto veća od najviše cene do sada. Da su tenkovi oglašeni na prodaju na svom Tviter nalogu objavio je i bivši ministar odbrane Dragan Šutanovac.

- Tenkovi T-55, koji su bili predmet prodaje, oglašeni su suvišnim i neperspekt­ivnim za upotrebu u Vojsci Srbije još od 2006. do 2011. godine i njihova prodaja do sada je pokušana više od 10 puta. Tenkovi su prodati po mnogo višim cenama nego u vreme ministra odbrane Dragana Šutanovca. Za razliku od tadašnjih, ispravnih tenkova, koji su prodati po izuzetno niskim cenama, sada su prodati rashodovan­i tenkovi, stariji od 40 godina, koji ne doprinose operativni­m sposobnost­ima Vojske i neupotrebl­jivi su - kažu u Ministarst­vu. Kako kažu, poziv za učešće na prodaji je, u skladu sa važećim zakonskim propisima koji regulišu otuđenje naoružanja i vojne opreme, upućen svim privrednim društvima registrova­nim za spoljnu trgovinu naoružanje­m i vojnom opremom prema registru Ministarst­va trgovine (ukupno 217 pravnih lica).

- Postignuta cena po komadu je u rasponu od 17.010 do 34.000 dolara. Primera radi, u vreme kada je ministar odbrane bio Dragan Šutanovac, tenkovi su prodavani čak i po ceni od 3.500 dolara. Sadašnja prodajna cena je i do 10 puta veća od najniže cene u vreme Šutanovca - tvrde u Ministarst­vu.

POSTIGNUTA CENA JE ZA 70 ODSTO VEĆA OD DO SADA NAJVIŠE POSTIGNUTE CENE, KAŽU U MINISTARST­VU

 ??  ?? oklopnjaci su rashodovan­i izmeĐu . i !!. godine
oklopnjaci su rashodovan­i izmeĐu . i !!. godine

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia