Blic

Poletela Nada, mladunac jedinog

Bilo je strašno, samo nas je čudo spaslo od sigurne smrti, pričaju rudari rudnika “Soko” koji su povređeni kada se lift otkačio, pao i udario u dno.

- Ivana anĐelkoviĆ

Četvorica rudara rudnika mrkog uglja “Soko” u blizini Sokobanje u nedelju po podne preživeli su pad lifta na dno okna sa visine od preko deset metara. Sve se dogodilo munjevitom brzinom, pričaju rudari Darko Srećković, Dragiša Veselijevi­ć, Miljan Janković i Stanko Marinković, kada su oko 16 časova ušli u korpu koja je trebalo da ih preveze do dna okna. Niko nije očekivao da će se ono što čine svakodnevn­o pretvoriti u pakao jer se korpa brzinom od šest metara u sekundi zakucala u dno.

- Bilo je strašno, mračno, zapomagali smo, imali smo jake bolove... Poslednje što sam video pre nego što smo udarili je svetlo na koti, prisetio sam se i brata koga su pre dvadeset godina izneli mrtvog iz rudnika. Tresak je bio jak, pa kako smo udarili, tako smo bili razbacani po korpi, a onda sam čuo kolegu Miljana kako zapomaže dok je mene bolela noga - priča Dragiša Veselijevi­ć.

Iako je rudarstvo njihov posao i svesni su rizika koji on nosi, kažu da nisu očekivali da će

Orlić Nada, mladunče jedinog preostalog para orla krstaša u Srbiji, koji je nacionalni simbol sa grba Srbije, poleteo je iz gnezda. Tako je uspešno završen ovogodišnj­i program čuvanje gnezda najugrožen­ije ptice u Srbiji, kažu u Društvu za zaštitu i proučavanj­e ptica Srbije.

Ponosni roditelji Nade su Bora i Eržika, poslednji par ove ugrožene vrste, a mali orlić krstaš uspešno je počeo prvi let i prilagođav­a se okruženju. ih korpa nekontroli­sano spustiti na samo dno, jer se ona na 25. metru od kote sama zaustavlja i koči.

Tek posle pada i kada su shvatili gde se nalaze, postali su svesni da su čudom preživeli.

- Sve je izgledalo uobičajeno dok nismo udarili u samo dno, osetio sam jak udarac u nogu kao da sam je otkinuo, bilo je strašno, nisam mogao ni da slutim šta će se desiti - objašnjava Darko Srećković, koji u ovom rudniku radi četiri godine.

Stanko Marinković dodaje da je zahvalan bogu i da ih je samo čudo spaslo od smrti. Ni on ne može da veruje šta ga je snašlo. Takođe, i Miljan Janković, kome je u incidentu iščašen zglob kolena, navodi da je pravo čudo što su ostali čitavi i priseća se da je u ovom rudniku bilo dosta nesreća.

U Opštoj bolnici u Aleksincu kažu da je zdravstven­o stanje povređenih rudara stabilno. Kako navode, trojica sa lakšim povredama biće u bolnici još dan ili dva, dok će četvrti sa iščašenim zglobom kolena ostati još nekoliko dana.

Kako smo udarili, tako smo bili razbacani po korpi

 ??  ?? bilo je strašno, mraČno, zapomagali smo: dragiša veselijevi­Ć i stanko marinkoviĆ
bilo je strašno, mraČno, zapomagali smo: dragiša veselijevi­Ć i stanko marinkoviĆ
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia