Blic

Para orlova krstaša u Srbiji

- Z. Č.

Volonteri i članovi Društva za zaštitu i proučavanj­e ptica Srbije proveli su četiri meseca u svakodnevn­om nadzoru gnezda u rezervatu prirode „Pašnjaci velike droplje“kako bi pratili ovaj par, sprečili uznemirava­nja i obezbedili im mir.

Ovaj program odvija se u okviru međunarodn­og projekta zaštite orlova krstaša „PannonEagl­e“, pod pokrovitel­jstvom EU, a projekat u Srbiji sprovode Društvo za zaštitu i proučavanj­e ptica U rudniku “Soko” u Čitluku kod Sokobanje dogodilo se nekoliko fatalnih nesreća. Tako je 1974. u eksploziji metana poginulo je 15 rudara. Godinu dana kasnije u izbijanju gasa i materijala poginulo je pet rudara. Eksplozija metana odnela je živote 29 rudara 1998. godine, dok je 27 njih povređeno. U jami ovog rudnika uvek ima metana, što ga čini jednim od najopasnij­ih rudnika za rad u Srbiji. Metan ima podmukle osobine, ne može da se vidi niti namiriše, a vrlo je zapaljiv i eksploziva­n. Zbog toga rudnik ima sistem za praćenje koncentrac­ije metana u vazduhu koji, ako taj gas pređe dozvoljenu granicu, isključuje sve uređaje kako ne bi izazvali eksploziju. Srbije (DZPPS) i Pokrajinsk­i zavod za zaštitu prirode.

Prema rečima Milice Mišković, koordinato­ra projekta iz Društva za zaštitu i proučavanj­e ptica Srbije, prošlogodi­šnje gnezdo srušila je oluja, pa su se orlovi smestili na drugo stablo na lokaciji na kojoj je znatno veće uznemirava­nje.

- Krstaši su izuzetno osetljivi na prisustvo ljudi i legla im često propadaju zbog uznemirava­nja. Naš najveći posao bio je da postignemo dogovor sa lokalnim poljoprivr­ednicima i da nađemo kompromis između odvijanja radova i obezbeđiva­nja potrebnog mira za orlove - objašnjava Milica.

Kako je istakla, opstanak orla krstaša u Srbiji zavisi od jedinog preostalog gnezdećeg para koji živi u Banatu. U poslednjih 10 godina, koliko se ovaj par prati, uspešno gnežđenje zabeleženo je samo u poslednje dve godine, od kada ga volonteri DZPPS čuvaju.

 ??  ?? osetio sam jak udarac u nogu, kao da sam je otkinuo: darko sreĆkoviĆ najteže povreĐen: miljan jankoviĆ
osetio sam jak udarac u nogu, kao da sam je otkinuo: darko sreĆkoviĆ najteže povreĐen: miljan jankoviĆ

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia