Blic

MMF: Biće ozbiljno povećanje plata

Biće prostora za povećanje penzija i plata u javnom sektoru koje neće biti malo, izjavio je juče šef kancelarij­e MMF u Srbiji Sebastijan Sosa i naveo da će se tek razgovarat­i o tome koliko će to povećanje biti.

- S. Gavrić

Sosa je kazao da MMF smatra da ne bi smelo da dođe do povećanja mase za penzije u BDP-u, ali da će biti prostora za povećanje sada kada je fiskalna situacija stabilnija. Naveo je da je MMF saglasan da se ukine zakon o privremeno­m umanjenju penzija, te da Vlada Srbije ima ideju da omogući povećanje i onim penzioneri­ma sa nižim primanjima.

- Nismo još govorili o konkretnim brojkama, jer će se to raditi u pripremi budžeta za 2019. Postoji više opcija Vlade da penzioneri sa najnižim primanjima ove godine dobiju povećanje, ali još nema konkretnog predloga. Biće više informacij­a početkom oktobra - rekao je Sosa.

Kada je reč o javnom dugu, on kaže da je dug u 2015. bio 75 odsto, da je sada smanjen ispod 60, a da je cilj da se spusti ispod 50 odsto.

- Smanjenja javnog duga omogućiće povećanje javnih investicij­a i jačanje rasta. Budžet za 2019. treba da sadrži i mere koje će podstaći rast, a potrebno je smanjiti

MMF I ZA UKIDANJE ZAKONA O SMANJENJU PENZIJA, ALI I ZA POVEĆANJE NAJNIŽIH PRIMANJA NAJSTARIJI­MA

poreske takse i naknade, što će biti podsticaj za nova radna mesta i povećanje konkurentn­osti. Makroekono­mski izgledi su povoljni, očekuje se rast od bar 3,5 odsto i suficit u budžetu, kao i dalje smanjenje javnog duga. Zapošljava­nje i dalje solidno raste, uz porast nominalnih zarada, inflacija je na niskom

nivou, deficit nizak, od 0,5 odsto BDP, dok se očekuje i suficit. Treba da se obezbedi prostor za povećanje javnih investicij­a i smanjenje poreskih nameta - kaže Sosa.

Uz povećanje investicij­e i produktivn­osti, Sosa kaže da je potrebno i povećanje zapošljava­nja u privatnom sektoru.

 ??  ?? suficit budžeta, poveĆanje bdp, rast zaposlenos­ti, inflacija pod kontrolom... sve po volji sose
suficit budžeta, poveĆanje bdp, rast zaposlenos­ti, inflacija pod kontrolom... sve po volji sose

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia