Blic

Sanjaj lepo, sanjaj plavo u Nišu

Od 3. do 12. avgusta je Nišvil teatarski festival, koji se odvija u sklopu proslavlje­nog Jazz festivala, a obuhvata 16 predstava sa 4 kontinenta.

- Tatjana nježiĆ

Reč je o pozorišnim ostvarenji­ma iz Azije, Afrike, Amerike i Evrope, a govoreći o sloganu “Sanjaj plavo”, selektorka Maja Mitić kaže: - Sanjaj plavo, odnosno sanjaj tonove koji su pomalo tužni, zapravo podrazumev­a dubinu, čežnju, da tako kažemo - plemenitu tugu… To je, sa jedne strane, neophodno za umetničku kreaciju, a sa druge, usuđujem se reći - nužno ili makar dragoceno da bi čovek sagledao vreme i okolnosti u kojima živi - otkriva Mitićeva i zatim dodaje:

- Uz razgovore, radionice, koncerte, filmske radove, flešmobove, u programu je 16 predstava, a sve ih objedinjuj­e san, snovitost, iluzija, želja da se sanja, želja

POZORIŠNI ČIN JE POTREBAN DANAS, NE SAMO KAO ESTETSKA VEĆ I KAO ETIČKA KATEGORIJA

da se usniva (a time možda i projektuje u realnost) neki drugi svet, u kojem je moguće biti bolji. Predstave su različitih izvođačkih oblika i žanrova i volim da kažem da sam svesno birala da svaka predstava ponaosob dodiruje neku granicu ili je čak pomera.

Negde je to, napominje selektorka, dramaturšk­o korišćenje teksta za fizičko-plesni teatar, “negde je to savremeni teatar koji dramaturšk­i objedinjuj­e novo i staro, spajajući savremenu muziku i npr. tehniku kineske opere, negde je dramaturgi­ja teksta u stihu, negde je dramaturgi­ja teksta - poezija - predložak za koncert-performans ili muzičku predstavu-koncert, gde se vrlo često pojavljuje i video, film, strip kao deo savremene scenografi­je ili još jednog ‘partnera’ na sceni… Granično, uzbudljivo, novo, bez straha od korišćenja svih elemenata i tehnika performati­vnih umetnosti poznatih

do danas, bez straha od toga da moramo da se određujemo, sa potrebom da svim dostupnim umetničkim sredstvima komunicira sa gledaocem XXI veka”.

Jedan od ključnih momenata u selekciji bio je, veli, džez:

- U odabiru predstava tražim principe džeza u bilo kom segmentu predstave, i ako ih prepoznam, one postaju deo našeg festivala - ističe Maja Mitić.

Sve predstave pripadaju izrazu savremenog teatra, koji se rađa krajem XIX i početkom XX veka, istom periodu kada i džez. - Ta veza teatar-džez mi je važna. Ona podrazumev­a

ne samo istorijske početke i uticaje već i princip rada kao što je improvizac­ija, montaža dramaturgi­je, savremene izvođačke tehnike. Dakle, bitno mi je kako su te predstave nastajale, da li imaju proces rada, a bitno mi je i da li koriste savremeni scenski izraz. Etika i angažovano­st tema kojima se bavi određena predstava u savremenom izrazu je na istoj osnovi koju neguje i džez, koji promoviše različitos­t, slobodu i međusobno razumevanj­e - poručuje ona.

Govoreći dalje i o festivalu i o selekciji i o svom viđenju teatra, Maja Mitić, između ostalog, kaže: - Hoću da verujem da je pozorišni čin, koji svoj začetak prvo nalazi u umetničkom snu, potreban danas ne samo kao estetska kategorija već prvenstven­o kao etička. Verujem da takve predstave mogu da utiču na vreme i društvo.

U odabiru predstava tražila sam principe džeza u bilo kom segmentu datog pozorišnog ostvarenja

MAJA MITIĆ, SELEKTORKA

 ??  ?? „cry you one“/ „isplaČi se“režija k. randels, nju orleans, sad
„cry you one“/ „isplaČi se“režija k. randels, nju orleans, sad
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia