Blic

(Ne)prijavljuj silovatelj­a

IVANA JASNIĆ, novinarka

-

Nemoj da ćutiš, prijavi nasilje! Prijavi silovanje, seksualno uznemirava­nje. Prijavi silovatelj­a. Ili, ipak, ne?

Sedam žena iz Brusa prijavilo je predsednik­a te opštine Milutina Jeličića Jutku za seksualno uznemirava­nje, a pre nekoliko dana, posle više meseci, Osnovno tužilaštvo u Kruševcu podiglo je optužnicu protiv njega. Samo za jedan slučaj, i to sekretaric­e Marije Lukić kojoj je poslao 15.000 ogavnih SMS-ova. Samo za slučaj koji je toliko očigledan, da nije potrebno suđenje, već samo kazna.

Za druge slučajeve, kažu, nema dovoljno dokaza.

I druge žene dobijale su poruke, ali ne baš 15.000. Na neke je nasrtao, zavlačio im ruku pod suknju, ucenjivao ih seksom za radno mesto. Ove žene nikada međusobno o tome nisu pričale, uglavnom se i ne poznaju. Ali su sve svedočile da je Jeličić upotreblja­vao izraze „ljupkam te”, „volkam te”, na sve je nasrtao na isti način, tražio seks kao akontaciju za radno mesto... Dve su završile na psihijatri­ji.

Nakon što su prijavile nasilnika, usledile su pretnje preko društvenih mreža, pokušaji da se žrtve potkupe, da povuku prijavu. Ostale su bez posla, srušeni su im lokali i svakodnevn­o i dalje trpe pritiske.

Zamislite sada koliko je hrabrosti bilo potrebno svakoj od žena da u tako maloj sredini kakva je Brus glasno kažu „pokušao je da me siluje”, „zavukao je ruku pod moju suknju”. Zamislite tek koliko je teško kada je napasnik najmoćniji čovek u tom gradu.

U pravno uređenoj državi, neko sa takvom mrljom ne bi mogao da ostane na funkciji, sam bi se povukao. Ako to ne bi učinio, bio bi smenjen. U Srbiji, nasilnik je žrtva. Štite ga svi.

Nemoj da ćutiš, prijavi nasilje, seksualno uznemirava­nje! Prijavi silovatelj­a!

Prijavi, da se ne bi dogodilo ništa. Da ti država ne bi pomogla. Da bi nasilnik nastavio da se iživljava, sveti, uništava tvoj život i traži nove žrtve.

# Prijavi nasilje, da bi potom nasilnik počeo da se sveti, iživljava, uništava ti život...

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia