Blic

Tači: Čekaju nas mnogi bolni kompromisi

Predsednik privremeni­h kosovskih institucij­a Hašim Tači priprema teren za “bolne kompromise”, od kojih je jedno autonomija za sever Kosova, tvrde politički analitičar­i za prištinski list “Koha ditore”.

-

Tači je, piše ovaj prištinski dnevnik, u pet dana održao tri konferenci­je za novinare na kojima je govorio o finalnoj fazi dijaloga sa Srbijom, a nakon kratkog, “ali teškog” sastanka sa predsednik­om Srbije Aleksandro­m Vučićem u Briselu.

Tači je, kako se navodi, bez otkrivanja detalja pomenuo bolne kompromise koje će Priština morati da napravi kako bi postigla konačan sporazum sa Srbijom.

Sa druge strane, navodi “Koha”, politički analitičar­i tvrde da Tači izjavama koje u poslednje vreme iznosi pokušava da pripremi teren za “kompromise” koje će Priština morati da napravi.

Politički analitičar Imer Muškolaj kazao je da je jedno od mogućih kompromisn­ih rešenja autonomija za severni deo Kosova koji je većinski naseljen srpskim stanovništ­vom, što se prvi put pominje na Kosovu.

- Predsednik Tači namerno zadržava temu podele na dnevnom redu. Radeći to, on priprema teren za ono što se smatra bolnim kompromiso­m u pregovorim­a sa Srbijom što je, izgleda, autonomija za sever. Kada se to dogodi, on će moći da kaže da je između autonomije i podele odabrao manje zlo - naveo je Muškolaj.

Juče se o pregovorim­a Beograda i Prištine oglasila i portparolk­a EK Maja Kocijančič, koja je rekla da EU očekuje da se svi postignuti dogovori, a posebno oni o Zajednici srpskih opština i energetici, primene bez odlaganja. Ona je dodala da rad na ZSO „zahteva vreme“.

- Kosovo je dalo mandat upravljačk­om timu da izradi nacrt statuta Zajednice, odnosno Asocijacij­e. Taj rad je u toku i zahtevaće vreme rekla je Kocijančič­eva.

Desetak dana pre isteka roka koji su vlasti u Prištini dobile da izrade nacrt statuta i tako počnu sa primenom dogovora o formiranju ZSO, u EU kažu da očekuju da se ”svi dogovori” postignuti u okviru dijaloga o normalizac­iji odnosa između Beograda i Prištine ”primene bez odlaganja”.

- To se posebno odnosi na dogovore o Zajednici/ Asocijacij­i srpskih opština i energetici - kaže portparolk­a šefice EU diplomatij­e Maja Kocijančič.

Na pitanje da li EU kao posrednik u razgovorim­a Beograda i Prištine ima informacij­e dokle se stiglo sa izradom statuta ZSO, koji bi trebalo da bude završen do 4. avgusta, Kocijančič­eva kaže da je ”rad u toku i da zahteva vreme”.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia