Blic

Više od 4.000 nasilnika isterano iz domova

Za nešto manje od sedam meseci ove godine policija je izrekla 14.218 hitnih mera protiv nasilnika: 4.282 udaljenja iz stana i 9.936 zabrane kontakta sa žrtvom. U porodičnom nasilju ubijeno je 30 osoba.

- M. J.

To su podaci koje je juče saopštio MUP, odnosno Stana Pantelić, šefica Odseka za prevenciju porodičnog nasilja. Prema tim informacij­ama, od početka godine do 15. jula, nasilnicim­a je izrečeno 14.218 hitnih mera, od čega je 4.282 mere privremeno­g udaljenja iz stana, dok je u 9.936 slučajeva izrečena mera privremene zabrane kontaktira­nja sa žrtvama nasilja i prilaska.

- Važno je da sve žrtve prijave nasilje, jer najveći broj žena koje su ubijene ove godine nikada nisu prijavile nasilje. U toku 2018. godine u okviru porodičnog nasilja ubijeno je ukupno 30 osoba, od čega su 23 žene, a samo u tri slučaja je bilo prijava policiji za nasilje u porodici. Zato apelujemo na sve žrtve i svedoke nasilja da prijave policiji ako imaju saznanja o porodičnom nasilju, jer ukoliko se nasilje ne prijavi, policija ne može da reaguje, spreči nasilje i pruži adekvatnu pomoć žrtvama nasilja. Ovom prilikom pozivam sve građane da prijave nasilje u porodici na brojeve telefona 192 ili 0800 100 600, koji su dostupni 24 sata i besplatni, a građani prilikom prijava mogu ostati anonimni. Porodično nasilje se ne sme tolerisati, već se mora prijaviti objašnjava Pantelić.

Ona dodaje da je u najvećem broju slučajeva sredstvo izvršenja ubistva žena bio nož ili upotreba fizičke snage.

- Uočeno je da su ove godine žene u osam slučajeva ubijene nožem, sedam puta uz upotrebu fizičke snage, u tri slučaja je korišćen čvrsti predmet, a u četiri slučaja žene su ubijene vatrenim oružjem, od čega je čak tri oružja bilo u ilegalnom posedu. Takođe, u dva slučaja je utvrđeno da je došlo do propusta u radu policijski­h službenika, zbog čega je Sektor unutrašnje kontrole, nakon izvršene provere, protiv policajaca podneo krivične prijave. Propusti u radu neće se tolerisati i biće adekvatno sankcionis­ani - ističe Pantelić.

Važno je da sve žrtve prijave nasilje, jer najveći broj žena koje su ubijene ove godine nikada nisu prijavile nasilje, navode u MUP

 ??  ??
 ??  ?? 0800/100-600 i 192
su besplatni brojevi telefona na koje možete u svako doba dana ili noći da prijavite nasilje, bilo da ste žrtva ili svedok!
0800/100-600 i 192 su besplatni brojevi telefona na koje možete u svako doba dana ili noći da prijavite nasilje, bilo da ste žrtva ili svedok!

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia