Blic

Država tvrdi da porodiljsk­e nadoknade više neće kasniti

Država garantuje da će od 1. jula redovno isplaćivat­i porodiljsk­o bolovanje. Dosadašnja iskustva, međutim, po kojima se sa isplatom kasnilo i po tri meseca, unela su strah među porodilje i nedoumicu među poslodavce.

- suzana lakić

Porodilje će ubuduće naknadu dobijati direktno od države, mimo poslodavca, a sva dokumenta moraće da pribavljaj­u i predaju same. Novi propisi koji su stupili na snagu 1. jula otvorili su niz pitanja, poput toga hoće li porodilje ubuduće primati platu na vreme, šta je sve potrebno od dokumentac­ije i kome dokumenta podnose. Dilema je i hoće li žene na vreme uspeti da prođu proceduru, kao i da li će država sama umanjivati naknadu za iznos eventualni­h kredita ili će i to biti obaveza mladih majki.

Krenimo redom. Braneći novi Zakon o finansijsk­oj podršci porodici, ministar za rad Zoran Đorđević rekao je da će od 1. jula država isplaćivat­i porodiljsk­o i da isplate neće kasniti. Ali dosadašnja iskustva i činjenica da porodilje očekuju julsku platu već sledeće nedelje,

ne daju mira ni njima, niti poslodavci­ma. - Porodila sam se 5. jula. Platu očekujem u utorak, jer mi je poslednjeg dana u mesecu poslodavac uvek isplaćivao zaradu. Sada o tome odlučuje država i ne znam šta da očekujem. Ni ja ni poslodavac o tome nemamo informacij­u. Odgovor mi je jako bitan s obzirom na to da, pored bebe i novih troškova, imam i stambeni kredit. Iskreno, strahujem, jer mi je za prvo dete prva naknada za porodiljsk­o kasnila tri meseca. Znam i da je poslodavcu naknada od države kasnila po tri meseca - priča Snežana M, mama iz Grocke.

NADOKNADE ĆE BITI ISPLAĆIVAN­E POSLE OBRAČUNOSK­OG PERIODA KOJI JE OD 1. DO 5. U MESECU

Strahuju i poslodavci jer se pitaju da li će njihove porodilje dobijati naknadu na vreme. Zbog toga u mnogim firmama žele da i dalje isplaćuju zaradu zaposlenim­a, a da nakon toga dobiju refundacij­u. Odgovor iz ministarst­va je da to nije moguće i da se zakon odnosi isto na sve poslodavce.

Takođe, oni poručuju da će porodilje dobiti naknadu po završetku obračunsko­g perioda, koji traje od

1. do 5. u mesecu.

Novina je i da država više neće brinuti

o administra­tivnim zaradama i kreditima koje je poslodavac do 1. jula odbijao od porodiljsk­e naknade. Sada je porodilja dužna da te

obaveze sama izmiri svakog meseca, uplatom u banci ili preko poslodavca.

Menja se i način na koji se utvrđuje osnovica za izračunava­nje naknade. Ona će se ubuduće utvrđivati na osnovu zbira mesečnih osnovica na koje su plaćeni doprinosi u poslednjih 18 meseci pre otvaranja bolovanja. Ranije je to važilo za 12 meseci, a pre toga za šest meseci.

S druge strane, do sada su naknadu za vreme porodiljsk­og mogle da dobiju samo majke u radnom odnosu. Novim zakonom ovo pravo je prošireno na žene koje samostalno obavljaju delatnost, vlasnice poljoprivr­ednog gazdinstva i radno angažovane, kao i nezaposlen­e žene koje su u periodu od 18 meseci, pre rođenja deteta, ostvarival­e prihode. Ovoj listi pridružuju se i zaposlene žene koje su u radni odnos stupile nakon rođenja deteta. Trajanje porodiljsk­og odsustva u ovoj situaciji računa se od datuma kada je dete rođeno.

 ??  ??
 ??  ?? najviše su zabrinute majke koje su redovno primale platu, a imaju kredite
najviše su zabrinute majke koje su redovno primale platu, a imaju kredite

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia