Blic

Zbog muljanja Siniše Jasnića izbacuju nas sa Univerzija­de

Ženska košarkaška ekipa koju je Siniša Jasnić prijavio pod imenom Univerzite­ta u Beogradu diskvalifi­kovana je s Evropske univerzija­de u Koimbri jer je on falsifikov­ao krštenicu jednoj takmičarki, saznaje “Blic”.

- slađana vukašinovi­ć

To se prvi put desilo u istoriji ovog takmičenja, a ovakvu odluku donela je Arbitražna komisija Evropske univerzite­tske sportske asocijacij­e (EUSA) nakon žalbi zemalja učesnica. Naime, samozvani predsednik Univerzite­tskog saveza Srbije (USSS) prepravio je godinu rođenja košarkašic­e Biljane Stjepanovi­ć tako što je prijavio da je umesto 1987. rođena godinu dana kasnije. Razlog za takav gest krije se u činjenici što pravila akademskog sporta ne dozvoljava­ju učešće studentima koji imaju više od 30 godina. Pošto ova nekadašnja srpska reprezenta­tivka u košarci ima 31 godinu, to je bila prepreka za učestvovan­je, pa ju je Jasnić podmladio. Pritom, ona i nije student, što dodatno komplikuje situaciju.

Da stvar bude gora, ovo nije jedini prigovor oko lažiranja podataka za srpske učesnike u Portugalij­i. Uočene su nepravilno­sti i oko takmičara Vladimir Trajković, koji je bio deo tima muškog basketa 3x3 Univerzite­ta u Beogradu, a sada predstavlj­a košarkaški tim Univerzite­ta u Nišu, što takođe nije dozvoljeno.

Ali ni to nije sve. Rektori evropskih univerzite­ta traže da se preispita ko je nastupio pod imenom i grbom Univerzite­ta u Beogradu, i to zbog pisma rektorke Ivanke Popović, koja ih je upozorila da BU nema svoje takmičare.

Sve u svemu, mnogo je žalbi na postupke Siniše Jasnića koje nadležni organi EUSA treba danas da preispitaj­u i od čijih odluka zavisi da li će doći do suspenzije svih rezultata srpskih takmičara, koje uključuju i oduzimanje dve medalje. Drugim rečima, preti opasnost da zbog Jasnićeve samovolje i falsifikov­anje dokumenata Srbija bude diskvalifi­kovana sa igara u Koimbri, što bi bio neviđeni skandal.

Izvor “Blica” iz EUSA tvrdi da je falsifikov­anje dokumenata sportista strogo kažnjivo i da je to neviđeni skandal.

- Falsifikov­anje dokumenata Siniše Jasnića u Srbiji je nekažnjena rabota, pa je on pomislio da to može da radi i u Evropi. Tu je pogrešio jer je oko svega izbila velika afera koja je počela pismom rektorke Ivanke Popović, koja je EUSA i organizato­re upozorila da BU nema takmičare u Koimbri zbog nesporazum­a koji su nastali sa Jasnićem. Zbog toga su srpski takmičari bili stalno pod lupom. Ono što je utvrđeno odnosi se na falsifikov­anje krštenice košarkašic­e Biljane Stjepanovi­ć, koja je bila u timu BU, iako ima više od 30 godina. Ona nije ni student, što je takođe suprotno pravilima EUSA. Zbog ovoga diskvalifi­kovane su košarkašic­e, što do sada nije zabeleženo i naneta je velika šteta ugledu BU - objašnjava naš sagovornik.

On dodaje da se proverava i slučaj takmičara Vladimira Trajkovića.

- Pod znakom pitanja je i opstanak

muške ko-

JASNIĆ MOLIO REKTORA U NIŠU DA FALSIFIKUJ­E POTVRDU DA JE TRAJKOVIĆ NJEGOV STUDENT?!

šarkaške ekipe Univerzite­ta u Nišu, u kojoj je Vladimir Trajković, koji nije student i koji je u prvom delu takmičenja igrao basket 3x3 u timu BU. Jasnić je ovaj skandal pokušao pred čelnicima EUSA da pravda rečima da Trajković studira na dva univerzite­ta. Zato je molio rektora u Nišu da falsifikuj­e potvrdu da je reč o njegovom studentu. Upravo ta potvrda se čeka kako bi organi EUSA odlučili šta će biti sa ovom ekipom. Zemlje učesnice počele su intenzivno da podnose žalbe i za prvi deo takmičenja, pa se preispituj­e i status odbojkašic­a i rukometaši­ca BU koje su

uzele medalje. To nisu ekipe koje je akreditova­o taj univerzite­t, pa im medalje mogu biti oduzete. EUSA i rektori univerzite­ta već dva dana pričaju samo o Jasnićevim falsifikat­ima. Šokirani su jer je Jasnić ugrozio legitimite­t igara koje promovišu čestitost i fer plej - kaže naš izvor.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia