Blic

Školski policajac u svakoj školi u borbi protiv droge

-

U cilju borbe protiv narkomanij­e u školama, biće predloženo povećane postojećih kazni za narko-dilere, u svakoj školi će od 1. septembra biti po jedan školski policajac, a za decu će biti organizova­ne i besplatne sportske i druge aktivnosti kako bi se usmerili na zdrav život, rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Posle sednice Komisije za borbu protiv narkomanij­e u školama, ministar zdravlja, koji je na čelu Komisije, rekao je da će se sve mere sprovoditi u saradnji sa drugim ministarst­vima i institucij­ama, kao i da ne možemo očekivati rezulate za nekoliko meseci.

On je naveo da su predložene mere koje će se sprovoditi u četiri pravca.

Prvi se odnosi na programe za učenike, kojima treba dati sve informacij­e o posledicam­a korišćenja psihoaktiv­nih supstanci, njihovom izgledu, prodaji... U okviru toga radiće se i na izmenama sistema vrednosti i sticanje veština, kako bi deca imala alternativ­u i ne bi probala drogu iz dosade ili radoznalos­ti.

- Pokušaćemo da obezbedimo uslove da se deca bave sportom i drugim aktivnosti­ma, angažovaće­mo i sportiste i druge ličnosti da ličnim primerom utiču na decu - naveo je.

Drugi pravac su programi za roditelje i nastavnike, kako bi prepoznali promene kod dece koja koriste drogu.

Treći pravac delovanja su programi za zdravstven­e radnike, posebno školske lekare, kako bi bili upoznati sa novinama i znali adekvatno da reaguju, dok se četvrti pravac odnosi na medijsku kampanju, emisije edukativno­g karaktera u kasnijim terminima gde bi se bez cenzure prikazival­e priče o životima zavisnika, rizicima i opasnostim­a konzumacij­e droge.

Podnet je zahtev i za povećanje kazna za narko-dilere, kaže Lončar i dodaje da je s tim saglasna i ministarka pravde Nela Kuburović.

Komisija će tražiti i povećanje kazni za dilere droge

 ??  ?? od prvog septembra u svim školama
od prvog septembra u svim školama

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia