Blic

Dečak sposoban da svedoči protiv Darka Kostića

Tinejdžer L. J. (15), čija je prijava pokrenula istragu protiv modnog kreatora Darka Kostića zbog seksualnih napastvova­nja, daće iskaz u tužilaštvu iduće nedelje o traumi koju je doživeo, saznaje “Blic”.

- mihailo jovićević

Prema nezvanični­m informacij­ama, veštačenje psihološko­g stanja L. J., koje je tužilaštvo naredilo početkom meseca, završeno je ove nedelje. Veštaci su, kako saznajemo, odobrili postupajuć­em tužiocu Trećeg osnovnog tužilaštva da sasluša tinejdžera, jer su procenili da je dovoljno zreo da učestvuje u postupku u svojstvu oštećenog. Uz to, mladić je sposoban da iznese svoja saznanja o traumatičn­om događaju koji je i pokrenuo istragu protvi kreatora.

Ovo svedočenje, koje je zakazano za početak iduće nedelje, od velike je važnosti u istrazi protiv modnog kreatora, koji je zbog dva seksualna napada uhapšen i pritvoren krajem juna ove godine. Samo saslušanje maloletnik­a u svojstvu oštećenog u krivičnom procesu je specifično. Njega, po zakonu, obavlja isključivo tužilac koj je obučen za rad sa maloletnic­ima, vodeći računa o njegovom uzrastu, svojstvima ličnosti, obrazovanj­u i prilikama u kojima živi. Tom prilikom mora posebno da nastoji da se izbegnu moguće štetne posledice postupka po njegovu ličnost i razvoj. Takođe, saslušanje maloletnih lica mora da se obavi uz pomoć psihologa, pedagoga ili drugog stručnog lica.

Uz to, zakon predviđa mogućnost da tinejdžer ne prolazi golgotu koja je obavezna za većinu žrtava seksualnih napada - suočenje sa osumnjičen­im. Naime, tužilac može da odluči da tinejdžera saslušava upotrebom tehničkih sredstava za prenos slike i zvuka, a samo saslušanje da sprovede bez prisustva Kostića, njegovih advokata, zapisničar­a...U tom slučaju, Kostić bi pitanja prema L. J. mogao da postavlja preko psihologa ili pedagoga, a ne direktno u lice oštećenom tinejdžeru.

Iste zakonske odredbe važe i ako slučaj dođe do suda, a svedočenje mladića bude bilo neophodno.

Podsećamo, Darko Kostić, modni dizajner omiljen u srpskim džet-set krugovima, uhapšen je nakon što ga je L. J. (15) optužio za seksualno napastvova­nje. Prema nezvanični­m informacij­ama iz istrage, Kostić je dečaka navodno pokušao na silu da uvuče u svoj stan i seksualno zloupotreb­i. Prethodno, kako pokazuje prepiska između kreatora i L.

J, Kostić je tinejdžeru bez njegovog znanja davao zabranjeni preparat za potenciju, “kamagru”. Osim L. J, Kostića je policiji prijavio i Š. B. (22), kog je kreator nasilno hvatao za međunožje u svom stanu na Novom Beogradu. Prethodno mu je ponudio kokain.

Iako je nezvanično bilo spekulacij­a da je Kostić napadao i druge mladiće, istraga je stala na ova dva slučaja. Od kraja juna se protiv Kostića tako vode istrage za polno uznemirava­nje i omogućavan­je uživanja opojnih droga.

DARKO KOSTIĆ UHAPŠEN JE ZBOG DVA SEKSUALNA NAPADA I SVEDOČENJE L. J. (15) JE OD VELIKE VAŽNOSTI

 ??  ?? darka kostiĆa optužio je i š. b. ( ) da ga je u stanu hvatao za meĐunožje i nudio mu kokain
darka kostiĆa optužio je i š. b. ( ) da ga je u stanu hvatao za meĐunožje i nudio mu kokain

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia